Potatissallad med ramslök

Så kan man använda ramslök

Tänk vilken användbar liten ört ramslöken är. Ramslök adderar en mild vitlökssmak med gräsiga inslag. Du kan alltså använda den istället för vitlök eller gräslök. När du ska använda ramslök i maten kan du tänka ungefär som kring gräslök. Enligt många gör sig ramslök bäst som färsk eftersom den tappar i smak. Den klarar dock att värmas upp till låga temperaturer, och inte för länge. Jag tycker faktiskt att det gör den riktigt bra. Hur man hittar ramslök? Spana in videon där jag ger mig ut och letar efter ramslök. Du hittar videon under receptet nedan.

VitlökHar du inte tillgång till ramslök kan du faktiskt byta mot gräslök och lite vitlök. Då blir det ungefär samma vitlöks-gräsiga smak. Man kan också ta blasten från vitlök. Alltså de gröna stråna som vitlöken skickar upp när man odlar den. Det är faktiskt enkelt att odla vitlök!

Har du vitlöksklyftor som börjat skicka upp en liten grodd i toppen är det bara att peta ner vitlöksklyftan i jorden med grodden uppåt. Efter 1-2 veckor har du ett gäng gröna strån som du kan skörda av till maten. Här kan du läsa mer om ätlig blast.

Gott och enkelt tillbehör

Denna potatissallad med ramslök är ett härligt tillbehör att servera till grillat kött, kyckling, korv eller till det vegetariska (det är faktiskt vego-korvar som skymtar på bilden). Ja, man kan naturligtvis servera till vad man känner till – potatissallad är gott till det mesta. Den är inte knepigare att göra än en vanlig potatissallad, men smaksättningen i denna är just blad av ramslök. Man kan som sagt använda ramslök som smaksättning i olika anrättningar, och man behöver inte krångla till det så himla mycket. Orkar du inte ens göra din egen potatissallad är det bara att köpa en burk med färdig potatissallad, strimla ramslöksbladen och blanda i. Knepigare än så är det inte.

» Här hittar du massor av goda recept med ramslök

Potatissallad med ramslök

Potatissallad med ramslök

För: 4 personer

800g potatis
15 blad ramslök
4 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
salt, peppar

  • Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Slå på kallt vatten när potatisen är klar så tillagningen avstannar. Slå av vattnet och tärna potatisen.
  • Hacka ramslök och rör ihop med creme fraiche och majonnäs. Blanda med potatisen och smaka av med salt och peppar.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.