Potatissallad med remoulad och rökt högrev

Recept på matig potatissallad

Tänk vad många sätt man kan göra potatissallad på. Potatissallad är perfekt att bjuda på när man vill göra mycket mat, exempelvis till buffé. Man kan också variera mellan vita och klara såser till potatissalladen och blanda i olika saker av det man hittar i kylen och har i odlingslanden.

Denna potatissallad med remoulad och rökt högrev är en härlig sommar- och sensommarrätt som passar när man antingen vill laga något som tar lite längre tid – alltså genom att servera med rökt högrev som man röker själv. Det kan också gå fort och då tar man färdigskivad skinka eller rostbiff. Vill man ha vego till byter man bara mot det – exempelvis grillad aubergine, en bit halloumi/eldost eller grillad spetskål.

Rökt högrevPotatissallad med remoulad och rökt högrev

Sallad som kan göras i förväg

Salladen kan man göra i förväg och så även remouladen. Jag tar fram dessa ett litet tag innan det är dags at äta så de inte är iskalla. Vill man ha salladen lite ljummen kan man bara köra den i micron i 30 sekunder innan det är dags att äta.

I potatissalladen använder jag fast potatis eftersom den håller ihop bäst. Potatisen samsas med färska, halverade babyplommontomater, strimlade soltorkade tomater och rödlök. För extra smak använder vi vitlökar i chiliolja. Vi skalade zucchinin eftersom den vi hade var dålig i skalet, men det behöver man naturligtvis inte göra. Blanda det hela med senap – vilken sort du vill, en bunt färska, hackade örter så som gräslök, libbsticka och färsk oregano samt oljan från chilivitlökarna. Det är också gott med oljan från soltorkade tomater, om man har det på lager. Om inte kan man också ta gammal hederlig olivolja.

» Här hittar du fler recept på rökt mat

Potatissallad med remoulad och rökt högrev

För: 4 personer

Potatissallad med remoulad och rökt högrev

Snabbfixad remoulad:

8 skivor inlagd gurka
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
0,5 tsk gul curry
salt, peppar

Potatissallad med zucchini:

500g fast potatis
100g babyplommontomater
4 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
10 st vitlökar i chiliolja
15 cm zucchini
2 tsk senap
0,5 dl färska, hackade örter, ex gräslök, libbsticka, färsk oregano
0,5 dl olja från chilivitlökarna eller soltorkad tomatolja (eller olivolja)
salt, peppar

Tillbehör:

500g skivad, rökt högrev, skinka eller rostbiff

  • Hacka de inlagda gurkskivorna och blanda med crème fraiche, majonnäs och curry. Smaka av med salt och peppar.
  • Gnugga potatisen ren och skala den om den är ful eller jordig. Skär till lagom munsbitar och ha ner i en kastrull med saltat vatten. Låt koka i 10 minuter – eller tills de mjuknat. Slå av vattnet. Halvera babyplommontomater och strimla de soltorkade tomaterna. Hacka rödlök och skiva vitlökarna. Hacka örterna. Skiva och kvarta zucchinin. Hetta upp olja i en stekpanna och ha ner zucchinin. Stek tills zucchinin mjuknat och fått färg. Klicka i senapen och blanda. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla ingredienser i en stor skål och ringla över olja. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med skivad, rökt högrev, skinka eller rostbiff.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.