Potatissallad med zucchini, tomat, vitlök, rödlök och örter

Ett gott tillbehör till det grillade

Denna potatissallad med zucchini, tomat, vitlök, rödlök och örter är ett gott tillbehör att servera nu på sommaren – varför inte till midsommar. Den passar utmärkt till grillat kött, fisk, kyckling och vegetariskt. Jag gör den ofta redan på morgonen så den är klar att plocka fram på kvällen till middagen. Med andra ord är den smidig att förbereda och på så vis minimera matlagandet precis innan middagen.

Den här salladen är också svinnsmart då den låter en ta reda på resterna. Vi brukar exempelvis alltid få över både hackad rödlök och potatis när vi ätit sill till midsommar och andra sommarkvällar. Då är det perfekt att använda den överblivna potatisen och lökresterna i denna potatissallad. De övriga ingredienserna kan man variera som man känner för. Vill man ha i fler grejer är det bara att ösa i det. Jag brukar också ta vara på oljan som inlagda vitlökar och soltorkade tomater legat i. Denna olja är inte bara smakrik och god, den är perfekt att använda i matlagningen att steka i eller att smaksätta potatissalladen med.

Ta vara på rester och ogräs

Till denna sallad använder jag vitlökar i chiliolja, men gillar man inte chili kan man ta vitlökar inlagda i örtolja. Har man inte olja så det räcker från dessa, eller kanske bara vill ha en annan smaksättning, då går det så klart lika bra med vanlig olivolja. Hacka ett gäng örter och blanda ner i salladen. Jag som gillar att ta vara på saker och ting – framför allt ogräs, har så klart också lite hackad kirskål bland örterna. Dessa ger en god och fräsch smak som påminner lite om libbsticka/selleri. På så vis kan man ha i lite grönt i salladen helt gratis.

» Här hittar du fler recept på goda potatissallader

Potatissallad med zucchini, tomat, vitlök, rödlök och örter

Potatissallad med zucchini, tomat, vitlök, rödlök och örter

För: 4 personer

500g fast potatis eller färskpotatis
100g babyplommontomater
4 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
10 st vitlökar i chiliolja
15 cm zucchini
2 tsk senap
0,5 dl färska, hackade örter, ex gräslök, kirskål, färsk oregano
0,5 dl chiliolja från inlagda vitlökar, olja från soltorkade tomater eller olivolja
salt, svartpeppar

  • Gnugga potatisen ren och skala den om den är ful eller jordig. Skär till lagom munsbitar och lägg i en kastrull med saltat vatten. Låt koka i 10 minuter – eller tills de mjuknat (känn med en tandpetare). Slå av vattnet.
  • Halvera babyplommontomater och strimla de soltorkade tomaterna. Hacka rödlök och skiva vitlökarna. Hacka örterna.
  • Skiva och kvarta zucchinin. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i zucchinin. Stek tills zucchinin mjuknat och fått färg. Klicka i senapen och blanda. Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda alla ingredienser i en stor skål och ringla över olja. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.