Potatissoppa med skinka, grönkål och rostad lök

En soppa av julens rester

Soppa är sån där typisk äh jag orkar inte göra något avancerat-mat. I alla fall hemma hos oss. Självklart finns det också festliga förrättssoppor (hmm det var ett knepigt ord att skriva) som är lyxigare och passar fint att servera när man har fest, exempelvis som förrätt på nyårsafton. Denna potatissoppa med julskinka, grönkål och rostad lök är en typisk mellandagssoppa. Den är nämligen perfekt att svänga ihop i mellandagarna efter jul av julens rester.

Strimlad julskinka

Ett typiskt rest-recept

Jag tog ursprungligen fram detta recept till Svenskt Kött förra året, men eftersom det är ett så himla bra rest-recept fick det platsa här i bloggen också. För vad är vanligast att man får över från julbordet? Ja hemma hos oss är det ofta potatis från sillen, grönkål som legat runt skinkan så klart julskinka. Dessa ingredienser blir det alltid över av, hur vi än gör. Många äter julmat flera dagar i rad efter jul, och visst kan det vara kul en dag, men sedan är man ganska trött på julmaten. Det finns också de som kastar det som blivit över, eller fryser in dem. Men, vad är då inte smartare än att göra en ny god middagsrätt av det hela?

Ta vara på den överblivna maten från julbordet

Potatisen använder jag till själva soppan. Den tärnar jag och kokar med vatten. Sedan mosar jag dem med vattnet och rör i crème fraiche och vin. Soppan smakas upp med goda kryddor och sedan toppar man det hela med lättstekt grönkål, hackad rödlök och julskinka. Gott, enkelt och rätt festligt om man lägger upp det som på bilden. Och du, vill du göra denna soppa helt som vanligt, utan julrester, då går det så klart bra att byta julskinkan mot vanlig skivad påläggsskinka eller kassler. Ny potatis är bara att koka till själva soppan.

» Här hittar du fler goda recept till julens rester

Potatissoppa med skinka, grönkål och rostad lök

Potatissoppa med julskinka, grönkål och rostad lök

För: 4 personer

800g kokt potatis (ca 6–8 stycken)
8–10 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
salt, peppar, rökt paprikapulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
50g grönkål + smör
500g julskinka
1/4 röd lök
1 dl rostad lök

  • Ta bort skalet om potatisen har det kvar och skär potatisen till mindre bitar. Ha ner i en kastrull, slå på vatten och låt det koka i 5 minuter.
  • Mosa potatisen noggrant i vattnet med en potatismosare och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. Rör i creme fraiche och vin. Smaka av med lite salt, peppar och någon dutt med rökt paprikapulver samt de övriga kryddorna. Låt soppan puttra ytterligare 10 minuter på medeltemperatur. Späd med mer vatten om du vill ha en tunnare soppa.
  • Skär grönkålen till mindre bitar och stek den mjuk och glansig i smör i en stekpanna på lägre temperatur. Smaka av med lite salt. Skär julskinkan till stavar och finhacka rödlöken.
  • Slå upp soppan i skålar och strössla över grönkål, julskinka och rostad lök samt ett drag på pepparkvarnen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.