Vem gjorde potatisen känd?

Potatisen är en fin liten råvara som man kan göra mycket med. Det är nästan lite synd att denna goda och lättodlade råvara skulle råka på gi-metoden, för visst är den både närningsrik och mångsidig. Många tror felaktigt att det var Jonas Alströmer som var först med potatis i Sverige, men det var faktiskt redan runt 1655 som Olof Rudbeck som var den förste att ta in potatis. Under den tiden var dock potatisen vanligare som prydnadsväxt.

Jonas Alströmer var däremot den som gjorde potatisen känd genom att börja använda den som föda. Jonas Alströmer tyckte potatisen lämpade sig utmärkt som basföda och gjorde därför stora ansträngningar till att göra den populär. Dock var han inte så framgångsrik i att sprida sina rön som man trott. I stället kan vi tacka Grevinnan Eva Ekeblad, som började göra brännvin av potatisen, samt Carl von Linné – botanikernas konung. (Källa: Svensk Potatis).

Goda recept till fest

För egen del gör jag inget brännvin av potatis. Däremot en mängd andra goda rätter. Potatis passar så fint till både kött, fisk och fågel och lämpar sig utmärkt som ett festligt inslag till festen. Denna potatistårta är ett trevligt val att servera till exempelvis nyårsafton. Jag menar, hur gott är det inte med oxfilé, potatistårta och rödvinsås? Alla oxfilé-recept hittar du här.

Potatistårta istället för potatisgratäng

Att göra potatistårta är faktiskt inte svårt. Enda skillnaden från en vanlig potatisgratäng är att potatisen skivas riktigt tunt, att man blandar stanningen med lite potatismjöl och ägg, samt att man gör den i en springform. Alltså en form med avtagbar kant. Lägger man också lite bakplåtspapper i botten av formen går det ännu enklare. Potatistårta är ett kul alternativ om man förätit sig på potatisgratäng. Just denna pimpar jag också med lite fetaost för extra smak. Den kan man förstås skippa om man inte gillar fetaost.

Tryter inspirationen? Kolla in dessa 15 goda tips på vad man kan göra med potatis. Jag kan kan även rekommendera läsning om potatis samt tips på goda rätter med potatis.

Potatistårta

Potatistårta

För: 8 personer
Temperatur: 225°C

700g potatis
1 gul lök
150g fetaost
1 ägg
3,5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
2 tsk potatismjöl
1 nypa torkad salvia
1 nypa torkad timjan
salt, peppar
1 msk smör
ströbröd
1 ark bakplåtspapper

1. Skala potatisen och skiva den tunt på ett rivjärn eller en mandolin. Finhacka gul lök. Ha ner allt i en stor bunke och smula ner fetaost. Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök, potatismjöl och kryddor och häll stanningen i bunken. Vänd försiktigt ihop stanningen med potatis och lök.

2. Smöra och bröa en springform med löstagbar kant. Skär ut en platta till botten i bakplåtspapper. Häll ner hela potatisröran i formen. Platta till allt så att det blir tajt packat. Ställ in i 225°C i 40-50 minuter. Olika springformar är av olika kvalitet, dvs är inte helt täta. För säkerhets skull kan man lägga ett ark aluminiumfolie i botten av ugnen för att samla upp det som rinner ut.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.