Prickiga köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök

Snabblagad vardagsmat med knorr

Dags att sätta piff på ett riktigt klassiskt recept – köttbullar med mos. Dessa prickiga köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök är ett kul och enkelt sätt att skoja till vardagsmaten på. Ibland behöver nämligen också ögat få sin beskärda del. För att hålla det riktigt enkelt väljer man färdiga köttbullar och gör mos, stekt lök och såsen själv. Den som vill rulla sina egna köttbullar hittar receptet på det här.

Varför inte göra en stor omgång på en gång och frysa in? För att skoja till det hela lite ytterligare (och för att slippa stå och rulla köttbullar i en evighet) kan man göra dem riktigt stora. Stek dem först runt om på hög värme så de får yta. Sedan sänker du värmen och låter dem gå klart i pannan.

Smidig mat för barnfamiljer

Eftersom köttbullarna strösslas med sesamfrön blir det en skojigare rätt som faller många barn i smaken. Självklart behöver du inte bara ta skalade sesamfrön utan kan blanda skalade och svarta sesamfrön. Ännu fler barnvänliga recept hittar du här. Förutom potatismos, gräddsås och stekt lök serverar jag även mina köttbulalr med lingonsylt och inlagd gurka.

Vill du göra egen lingonsylt (vilket man faktiskt också kan göra av frysta köpelingon) kan testa denna lingonsylt utan socker eller dessa rårörda lingon med mindre socker. Jag tycker personligen att många produkter innehåller onödigt mycket socker. Jag ogillar också starkt hur man petar in socker i saker där det inte alls behövs. Detta onödiga socker går under benämningen ”dolt socker” är något fler borde bli uppmärksamma och aktivt undvika. Hur? Genom att kolla på innehållsförteckningen så klart.

Tillbehör till köttbullar

Men vänta lite, tänker du kanske nu? Inlagd gurka innehåller ju socker. Japp. En inläggning kräver socker för att få en bra balans mellan smakerna. Vill du servera gurka till, utan socker? Då kan du testa dessa recept på hemgjord pressgurka med dill och helt enkelt skippa sockret i receptet, eller ta lite mindre. Den som vill äta köttfritt kan enkelt byta köttbullarna mot falafel eller vegobullar.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Prickiga köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök

För: 4 personer

Prickiga köttbullar med potatismos, gräddsås och stekt lök

Potatismos:

800g potatis
2 dl mjölk
2 msk smör
salt, vitpeppar, oregano

Gräddsås:

2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
2 msk kinesisk soja
1 msk vinbärsgéle
sal, peppar

Sesamrullade köttbullar:

700g köttbullar
1 gul lök
1 dl sesamfrön
salt, peppar

Tillbehör:

lingonsylt
inlagd gurka

  • Skala och koka potatisen tills den mjuknat. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölk till moset fått lagom konsistens. Ha i en klick smör och smaka av med salt, vitpeppar och oregano.
  • Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med lite mjölk i taget medan det kokar ihop. Rör i soja och géle. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek köttbullarna i smör till de fått fin yta. Häll upp halva mängden sesamfrön i en skål och lägg i de varma köttbullarna. Strössla över andra halvan och se till att det fördelas jämt över köttbullarna.
  • Skiva löken och stek i smör tills den fått fin färg. Servera med lingonsylt och inlagd gurka.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.