Prickiga linsbiffar med lök och oliver

Vegetariska biffar till middagen

Det är både kul och gott att göra vegetariska biffar till middagen. Man behöver trots allt inte alltid äta kött, och till skillnad från vad många tror är vegetariskt mer än bara en trött gammal sallad. De här biffarna är lätta att göra. Det krävs förstås lite mer arbete än biffar gjorda på bönor eftersom linserna måste kokas medan bönor finns att köpa färdigkokta på burk. Dock är det inte särskilt jobbigt att sätta en kastrull med vatten på spisen…

Enkelt recept med linser

ÖrterTill dessa biffar använde jag gröna linser. Dessa faller ihop lättast och är enklast att arbeta med när man vill använda dem som mosade. Bland linser är det de gula, gröna och röda linser de som blir mjöligast (och lättast att råka koka sönder), medan svarta belugalinser och de grönspräckliga puylinserna håller ihop bäst.

I det här receptet hade jag även i 1 dl snoppad våtarv, men det kan man skippa om man inte har tillgång till det – framför allt under höst och vinter. Vill man ha i lite mer grönt kan man hacka några matskedar rucola och ha i.

Svarta linsbiffar med lök och oliver

För: 4 personer

Prickiga linsbiffar med lök och oliver

4 dl gröna linser
4 ägg
0,5 dl tomatpuré
1 dl svarta sesamfrön
1 gul lök
1 msk färsk gräslök, libbsticka och timjan
1 dl gröna oliver
salt, peppar, vitlökspulver

1. Sjud linserna i saltat vatten i 25 minuter. Det gör inget om de kokar sänder, då håller biffarna ihop bättre.

2. Vispa ihop ägg och tomatpuré med svarta sesamfrön, hackad lök och kryddor. Slå vattnet från linserna och blanda ner med ägget. Mosa linserna medan allt rörs ihop.

3. Smält smör i en stekpanna och klicka ut cirka en deciliter av smeten per biff. Forma ihop till plättar med hjälp av en stekspade. Stek till undersidan fått en fast yta och verkar hålla ihop – vänd sedan biffen och stek på andra sidan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.