Proteinvåfflor med banan och blåbär

Våffeldagen, den 25 mars

Tänk vad gott och enkelt det är med våfflor. Jag måste erkänna att det faktiskt bara ett par år sedan jag började göra egen våffelsmet, och anledningen till att jag köpte färdig är att jag är uppväxt med det. Efter att ha börjat göra egen smet insåg jag snabbt hur mycket roliga varianter man kan göra med våffelsmeten. Man kan färga och smaksätta den med olika saker, man kan göra glutenfria våfflor, och man kan byta ut mjölet mot grövre mjölsorter så de passar bättre till salta tillbehör.

Alla dessa våffelrecept hittar du här. I skrivandets stund finns det cirka 20 recept, med allt ifrån frasiga våfflor med lakrits, rödbetsvåfflor med getost, och morotsvåfflor med limefrosting. Självklart finns även klassiska varianter såväl som mindre söta varianter.

Recept på blåa våfflor

Kung Markatta lingonpulver och blåbärspulverIdag ska vi istället kolla lite närmare på ett par blåa våfflor. För att ge smak och färg till dessa våfflor använde jag blåbärspulver från Kung Markatta. Kung Markatta är kungen av ekologiskt och har massor av bra och sjyssta produkter.

Deras blåbärspulver framställs av blåbär som plockats i de nordiska skogarna. Bärets torkas helt och males sedan till ett fint pulver. Pulvrets koncentration motsvarar cirka 9 gånger ett färskt bär. Blåbär innehåller mycket antioxidander, vitaminer och sägs även vara bra för prostatan.

Våfflor med Belendern Oster Versa

Pannkakssmet i Oster VersaI dessa våfflor ger blåbärspulvret både god smak och spännande färg. Jag valde dessutom att utgå ifrån en glutenfri smet som man gör med hela havregryn som mixas till ett pulver i en blender. Våfflorna smaksätt förutom med blåbär även med Whey 80 proteinpulver med vaniljsmak. På så vis får man in protein och ännu godare smak i våfflorna. Blåbär och vanilj passar ju som bekant väldigt bra ihop. Sötman kommer från banan och Stevia.

Det hela åker ner i blendern, i mitt fall blendern Oster Versa, och mixas till ett pulver. Första gången jag kom i kontakt med den här blendern var under finalen av Årets Kock. Det var sedan när jag provade den själv som jag förstod varför proffsen använder den – den är nämligen ett monster.

Motorn har en sån kraft och effekt att vi här hemma kallar den för kompostkvarnen. Man kan köra i stort sett allt i den. Själv råkade jag köra sönder en verktyg i plast när jag skulle peta ner lite smet och stod och tänkte på annat. Hoppsan. I vanliga fall hade blendern gått sönder…. Vill du köpa en Oster Versa är det Återförsäljaren Acreto som har den i Sverige.

Milda kockens val till våffeljärnet

VåffelbakelserTill att pensla våffeljärnet använde jag Milda kockens val. Det här är en blandning av smör-, raps- och solrosolja som är lättflytande och enkelt att pytsa ut. Det tål också den höga värmen i våffeljärnet, utan att sota. Bara att pytsa på en liten klick i mitten av lagget och pensla ut med en pensel. Man behöver inte mycket, och våfflorna lossnar lätt.

Glutenfria våfflor

Tänk på att all havre inte är glutenfri. Havre i sig är utan gluten, men om den behandlas i maskiner som även processar spannmål med gluten kan det komma gluten på havregrynen. Se alltså till att leta efter säker havre eller ren havre.
Läs mer om gluten här.

Semper är en av de producenter som tillhandahåller säker havre. Även producenten Provena har glutenfritt havremjöl och olika havremixar.

Hur mycket bakpulver man vill ha väljer man själv. Det räcker med 2 teskedar, men om man vill att de ska jäsa upp och bli ännu tjockare tar man en tesked till.

Proteinvåfflor med banan och blåbär

Cirka 8 stycken

Proteinvåfflor med banan och blåbär

3 dl havregryn
2-3 tsk bakpulver
1 dl Whey (proteinpulver) vanilj
1 nypa salt
1 tsk Stevia
1 msk blåbärspulver
3 ägg
1 banan
2 msk rapsolja
3 dl mjölk

1. Ha ner havregryn, bakpulver, proteinpulver, salt, stevia och blåbärspulver i en blender. Kör till det blivit till ett fint mjöl.

2. Ha ner ägg, delad banan, rapsolja och mjölk och kör till en slät smet. Låt det stå till sig i cirka 15 minuter.

3. Pensla våffeljärnet med matfett och slå på smeten. Grädda våfflorna gyllene och servera med grädde, glass, sylt eller färska bär.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.