Pulled chickengratäng med grönkål och soltorkade tomater

Hur gör man Pulled Chicken?

Ibland får man till såna där riktiga toppenrätter. Ni vet, krämiga och goda med finstämda smaker och härliga färger. Man äter trots allt lika mycket med ögonen, och bara för att man är trött och bara vill ramla ner i soffan efter dagens jobb, behöver man inte göra avsteg från den goda maten. Gorbys och andra fabrikslagade färdigrätter går bort!

Hemma hos oss äter vi väldigt lite halvfabrikat. Vissa saker har man förstås inte tid, plats eller utrustning att göra själv, som korv och ost (även om det ibland händer det att vi stoppar egen korv). Jag står förstås heller inte och röker eget bacon. Röken står på landet – och jag kan ju inte åka dit varje gång jag ska ha mig en bit rökt fläsk :) Och tro mig, bacon äter vi ofta – ack du goda lilla detalj som sitter på grisens sida.

Bra mat utan tillsatser

Jag granskar i stort sett alla innehållsförteckningar som kommer in i vårt kök. Jag vill ha riktiga varor med så lite konsistensmedel och tillsatser som möjligt – jag tror inte att dessa saker är bra för kroppen i längden. Vissa produkter behöver säkerligen vissa tillsatser för hållbarhet och konsistens – det är just här det är intressant att jämföra likvärdiga produkter mot varandra. Konstigt nog håller det naturliga smöret jag köper utan allt det där extra bjäfset…

Mejerivaror tittar jag alltid lite extra på. Grädden ska exempelvis inte innehålla alg-slem (vilket går under benämlingen karragenan, och vilket de flesta grädde under 40% innehåller), keson ska inte innehålla modifierad stärkelse, medan smöret bara ska innehålla grädde, salt och mjölksyrakultur. Finns inte detta i butiken går jag och frågar varför de håller på och larvar sig med sina utdrygade lågprisvaror. Man får vad man betalar för och det är vi konsumenter som måste ställa krav! Den här posten skriven av Cattis visar att folk bryr sig.

Enkel vardagsmat från grunden

Det är lärorikt att en gång ha tillagat något från grunden. Det är också intressant att jämföra innehållförteckningar. Min sambo har börjat göra detsamma och det tycker jag är kul. Båda han och jag tränar. Båda av oss handlar även och lagar mat. Idag har han börjat ifrågasätta och göra bättre val. Det gör mig stolt. Men nog härjat om det – vi väljer alla själva. Eller hur?

Pulled Chicken – Pulled Pork fast med kyckling

Den här gratängen är en av de godaste jag lagat. Osten och grädden gör den krämig, medan grönkål och soltorkade tomater adderar syrlighet och sälta. Något ni absolut måste prova är pulled chicken – eller ”pulla” som vi skojar om här hemma… I en gratäng blir det helt fenomenalt!

Man tillagar helt enkelt kycklingfiléer precis som vanligt i ugn – med lite kryddor på. Sedan trasar man dem med en gaffel och blandar med en god sås – eller som i det här fallet, har ner det i en gratäng. Precis som med Pulled Pork. Får man inte tag i grönkål kan man byta mot något annat grönt – exempelvis spenat, savojkål eller någon rolig blast. I vanlig ordning är denna gratäng helt glutenfri.

Pulled chickengratäng med grönkål och soltorkade tomater

Pulled chicken i gratäng med grönkål och soltorkade tomater

För: 4 personer

Fyllning:

900g kycklingfilé
Santa Maria Roasted Garlic & Pepper
1 gula lökar
200g färska champinjoner
200g grönkål
3 msk äppelcidervinäger
200g soltorkade tomater (1 liten burk)
200g riven ost
salt, peppar

Stanning:

3 ägg
4 dl vispgrädde
Santa Maria Roasted Pepper & Garlic
salt, peppar

1. Lägg ut kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Krydda och ha i några klickar med smör. Tillaga kycklingen i 175° i ca 30 minuter eller till den nästan är genomlagad. Tag ut formen, låt kycklingen svalna, trasa sedan sönder köttet till strimlor med en gaffel (som pulled pork). Lägg tillbaka kycklingtraset i gratängformen.

2. Grovhacka gul lök och champinjoner. Stek i smör till de fått fin färg. Ha ner i gratängformen tillsammans med kycklingen.

3. Skölj och hacka grönkålet. Fräs upp smör i en stekpanna och ha ner grönkålet. Stek några minuter med salt och peppar. Slå på vinägern och låt den fräsa bort. Ha ner grönkålet i gratängen.

4. Strimla soltorkade tomater och riv osten. Blanda ner i gratängen och blanda allt. Vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Slå stanningen över gratängen och ställ in gratängen i 225° i ca 30 minuter. Låt gratängen stå till sig ca 10 minuter innan servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.