Pulled Chicken med coleslaw och goda tillbehör

Bra till buffé och påsk

Pulled Chicken har blivit lite av en favorit hos oss. Kycklingkött är magrare är fläsk och är dessutom ännu enklare att trasa sönder. Tillagar man kycklingen på lite lägre temperatur blir den också fin och mör.

Vill man inte trixa med bön-bröden kan man förstås använda färdiga bröd av valfri sort. Det här är en enkel rätt som passar när som helst – framför allt till påsk då det gärna ska ätas kyckling. Gör man bröden mindre kan man servera dessa små godingar vid buffé.

Glutenfria bröd av bönorPulled Chicken och coleslaw på glutenfritt brödSmör- och vitlöksfrästa champinjoner

Glutenfritt bröd

Tack vare att bröden görs på bönor och majsredning blir de helt glutenfria. Tiden de behöver vara inne i ugn kan variera, så ta ut dem och kontrollera hur lösa de är i konsistensen. Öka i så fall bara på tiden. Den här rätten blir helt glutenfri, men observera att en del hickorysås innehåller gluten. Var därför noga med att kolla på innehållsförteckningen.

Hittar du ingen glutenfri hickorysås kan man dubbla mängden tomatpuré och balsamico och använda 1 tsk Liquid Smoke. Liquid Smoke finns i matbutiken och är rökarom som framställs av kondenserad rök. Därav innehåller den heller inget gluten.

Pulled Chicken med coleslaw och goda tillbehör

För: 4 personer

Pulled Chicken och coleslaw på glutenfritt bröd

Glutenfria brödplättar:

1 burk cannellinibönor (400g)
1 burk sojabönor (400g)
4 msk majsredning
2 msk olja
0,5 dl vatten
salt, peppar

Pulled chicken:

1 kg kycklingfilé
0,5 dl hickorysås
0,5 dl balsamico
0,5 tomatpuré
salt, peppar

Savojcoleslaw:

200g savojkål
200g rödkål
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Smör- och vitlöksfrästa champinjoner:

100g champinjoner
2 vitlökar
smör
salt, peppar

Tillbehör:

1 stor tomat
1/2 röd lök
inlagd gurka
jalapeños
rucola

1. Skölj cannellinibönor och sojabönor. Ha ner i en mixer tillsammans med majsredning, olja, vatten och kryddor. Kör till en slät smet och fördela sedan ut smeten i formar om 10 cm i diameter. Ställ in i 200°C i cirka 30–40 minuter eller tills de stelnat.

2. Lägg ut kycklingfiléerna i en ugnsfast form ställ in i 175°C i 60 minuter. Vid en innertemperatur på 70–72°C är kycklingen klar. Låt kycklingen svalna en aning och trasa sedan sönder filéerna med en gaffel. Blanda hickorysås, balsamico och tomatpuré med kryddor.

3. Finstrimla savojkål och rödkål. Koka upp en kastrull med vatten och ha i kålen när vattnet kokat upp. Tag av från plattan och låt stå cirka 5 minuter. Slå av kålen i ett durkslag och krama ur överflödigt vatten. Blanda med creme fraiche, vinäger och kryddor.

4. Skär champinjonerna till kvartar och fräs dem i kastrull med smör och pressad vitlök samt salt och peppar.

5. Skiva tomat och röd lök. Fördela ut på bröden och klicka på pulled chicken. Servera med coleslaw, jalapeños och sallad.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.