Pulled Chicken Pie

God kycklingpaj till buffé och picknick

Jag gillar paj! Det är utmärkt middagsmat och blir det mot förmodan något över passar det bra till lunch. Paj är också utmärkt att servera vid buffé med en stor sallad eller att ta med på picknicken. Lagas den i förväg hinner det också stå till sig och smakerna kommer till sin rätt – då blir den extra god.

Paj med Pulled Chicken

När den här pajen skulle lagas åkte sambon i vanlig ordning på att göra degen. Det är lite som när vi ska grilla, karlarna får tända grillen och det är mer eller mindre obligatoriskt. I alla fall utgick han ifrån ett av recepten på den här sidan med 4 enkla recept på pajdeg. 4-5 deciliter mjöl tyckte han var konstigt. Det skiljde ju jättemycket, tyckte han. Börja med 4 deciliter förklarade jag, och sedan pudrar man på mer om det behövs. Efteråt frågade jag hur mycket mjöl han hade använt. 4 till 5 deciliter, svarade han. ”Jag började på 4 och hade i ungefär en till deciliter till den blev tillräckligt fast”. Då var det alltså rätt bra förklarat.

Hur vet man om kycklingen klar?

Till den här rätten behöver man inte planera in redan på morgonen att det ska lagas eftersom man utgår ifrån frysta kycklingfiléer som åker direkt in i ugnen. Smidigt!

Robertson Pinot NoirNär köttet är ljust rosa är det klart. Det gör inget om köttet är just på gränsen till ljusrosa när det är klart eftersom kycklingen ska in i ugnen en gång till. Huvudsaken är att köttet går att trasa, och det går knappt när det är för rått i alla fall. Kontrollera färgen genom att dra isär köttet mer två gafflar eller genom att skära ett snitt med en kniv.

Ett tips är att trasa kycklingköttet jäms med fibrerna så får man fina långa, spröda trådar som kan suga i sig av stanningen i pajen – alltså tvärt emot då man skär kött och snarare vill skära av fibrerna. Trasar man över fibrerna blir de korta och mer som kycklingbitar. Har man ont om tid kan man höja temperaturen och korta ner tiden som kycklingen ska vara i ugnen, dock blir den som mörast på det här viset. Observera att tiden kan variera beroende på ugn och storlek på kycklingfiléerna.

Rekommenderat rödvin till pajen

Servera pajen med en god sallad av majs, gröna oliver, tomater, machésallad och broccoli. Glöm inte att ställa fram balsamvinäger att skvätta på salladen – det är det som är själva pricken över i:et. Under receptet finns också ett rekommenderat vin som passar bra till maten.

Pulled Chicken Paj

För: 4 personer
Tid: 40-45 minuter
Temperatur: 150° + 225°

Pulled Chicken Pie

Pulled Chicken:

900g fryst kycklingfilé
salt, peppar, grillkrydda

Pajdeg:

4-5 dl Lantbrödsmjöl 4 sädesslag
0,5 tsk salt
175g smör
1 dl vatten

Fyllning:

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 stor morot
2 dl riven ost
10 bitar soltorkade tomater

Stanning:

3 ägg
3-4 dl grädde
2 msk skånsk senap
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar
0,5 dl klippt gräslök

1. Lägg ut de frysta kycklingfiléerna i en ugnsfast form och krydda över. Ställ in i formen 150° i cirka 1,5-2 timme – tiden kan variera beroende på ugn och storlek på köttbitarna. Slå av vattnet som kycklingfiléerna släpper i formen när de tinas. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära ett snitt kontrollera att färgen på köttet inte är rosa.

2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Smula i smöret och arbeta in det i mjölet. Blanda i vattnet och knåda till en slät deg. Kavla ut och platta ut i en springform med avtagbar kant. Nagga botten på pajskalet med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter i 175°C.

3. Grovhacka gul och vit lök. Smält ordentligt med smör i en stekpanna och stek löken till den mjuknat. Riv morot och ost på de stora hålen ett rivjärn. Strimla de soltorkade tomaterna. Trasa kycklingköttet med hjälp av två gafflar. Varva kyckling med ost- och morotsrivet, lök och soltorkade tomater hela vägen upp i pajskalet.

4. Vispa ihop ägg, grädde, skånsk senap och äppelcidervinäger med kryddor och klippt gräslök. Slå stanningen över pajen och ställ sedan in i 225° i ca 40-45 minuter. Börjar pajen bli bränd, lägg över aluminiumfolie och vrid om till undervärme.

Rekommenderat vin till pajen: Robertson Pinot Noir (nr 75260)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.