Pulled Julepork

I helgen hade vi vännerna över på glöggmingel. Det bjöds på tre sorters hemmagjord glögg och flera goda plockrätter i form av en buffé. Den av rätterna som gick åt i en rykande fart var dessa små läckerheter – Pulled Pork med julsmak.

Pulled pork av Julskinka

Pulled Pork är mäkta populärt just nu och idag ska både det ena och det andra… hmmm ”pullas”? Pulled salmon, pulled chicken och pulled beef är inte längre något man blir förvånad över. Och visst blir det gott!

Julskinka på Rapsgris

De här gjorde jag på julskinka av rapsgris som helt klart är en favorit just nu. Köttet är otroligt mört och fint och har väldigt god smak. Personligen tycker jag det är stor skillnad på smaken om man jämför med andra sorter. Det fick jag också bekräftat nyligen då vi åt våra vanliga rapsgrisbacon till frukost. Jag tyckte de smakade annorlunda, men sambon intygade att det minsann var rapsgris. Jag stod på mig och kollade i soppåsen, och mycket riktigt hade en annan sort slunkit in i frysen…

Pulled JuleporkPulled Julepork

Recept på Pulled Pork

Pulled Port är verkligen jättelätt att göra. Dessutom är det himla trevligt att ha på julbordet när man har plockmat. Till dessa använde jag färdigkokt julskinka som jag skar i tjocka skivor och sedan trasade sönder med en gaffel. Därefter rör man ihop en god sås och blandar med skinktraset. Blir det torrt blandar man i lite vatten innan servering så konsistensen blir lite saftigare.

Bästa maten till Glöggminglet

Det som gör Pulled Pork så gott är framför allt att det är saftigt och mört. Något som åtminstone jag tycker är viktigt att tänka på, är att servera Porken med bröd till. Pitabröd går bra, såväl som små bullar eller vanliga brödskivor. Man vill liksom ha en kontrast mot det saftiga köttet och något som suger upp den goda såsen.

Jag valde här att göra en enkel deg som får jäsa upp i dekorativa bullformar (från Lagerhaus). Det var definitivt ett kul inslag på bordet och alla var nyfikna på att både prova och ta om – flera gånger.

Pulled Julepork i små brödkoppar

Pulled Julepork

Ca 24 stycken
Temperatur: 200°

Pulled Julepork:

400g kokt julskinka
2 msk skånsk senap
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 msk soja
2 msk olivolja
0,5 tsk malen kanel
10 korn kryddpeppar
salt, peppar
1 dl vatten
färsk persilja

Bröd:

15g jäst
80g smör
100g kesella
1 msk vatten
200g mjöl
salt
24 små bullformar om 3 Øcm
1 ägg

1. Blanda skånsk senap och tomatpuré med honung, soja, olivolja och kryddor. Skär bort fettet på skinkan och trasa köttet med en gaffel. Blanda ner traset i såsen och låt stå ca ett dygn. Rör om och blanda upp med vatten så den får en såsigare konsistens.

2. Smula jäst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda med kesella och vatten. Kontrollera att temperaturen är 37° och rör sedan ihop med jästen. Blanda i mjölet och knåda ihop till en deg. Knåda ca 10 minuter för hand och låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme på en plats med jämn temperatur.

3. Knåda degen och dela till 24 små bollar.Lägg ut en boll i varje bullform och platta till den. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

4. Tryck ner tummen i varje degboll så den blir till en skål. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200° i ca 10-15 minuter. Klicka ut pulled pork på varje bulle och dekorera med en kvist persilja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.