Pulled Kycklinggratäng med italienska smaker

Godaste gratängen med kyckling

När jag senast bjöd på denna pulled kycklinggratäng med italienska smaker fick den stående ovationer. Det hela tedde sig så att vi var på landet och jag skulle svänga ihop något enkelt av det vi hade hemma. I frysen fanns det kycklingfiléer och i skafferiet lite blandade konserver. Det hela fick bli en gratäng med smak av medelhavet.

Variation till Pulled Pork

Pulled kyckling är alltså detsamma som pulled pork. Alltså tillagad kyckling som man drar isär med två gafflar till ett tras. Den här gratängen är verkligen enkel att göra och blir bara ännu godare om man gör den i förväg. Vet man alltså med sig att man inte kommer att ha tid att laga middag i veckan kan man gott laga den här gratängen innan och förvara i kylen. Sedan är den bara att värma på och avnjuta.

Den passar bra om man ska ha buffé med många gäster eller om man vill ha med sig enkel mat till matlådan i skidbacken eller om man ska till stugan. Servera den gärna med en enkel sallad bestående av tomat, gurka, sallad och lite äppelcidervinäger.

Perfekt recept på veckomat

Gratäng är verkligen en av mina favoriter eftersom det sköter sig självt. Jag skulle kunna hålla på och rada upp fördelar hur länge som helst. Ytterligare en av fördelarna är att man bara behöver ha ner ingredienserna i gratängformen och ställa in den i ugnen. Sedan är det bara att vänta. Hur smidigt som helst! Jag älskar mat som lagar sig själv.

Pulled Kycklinggratäng med italienska smaker

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°C

Pulled Kycklinggratäng med italienska smaker

Pulled chicken:

700g kycklingfilé
salt, peppar, vitlökspulver

Fyllning:

1 röd lök
10 bitar soltorkade tomater
1,5 dl svarta oliver
1,5 dl gröna oliver med pimento
70g rucola

Stanning:

4 ägg
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
salt, peppar

1. Lägg ut kycklingen i en ugnsfast form och krydda. Ställ in i 25 min i 225°C. Vänd kycklingfiléerna efter halva tiden och krydda. Tag ut kycklingen och trasa den med hjälp av två gafflar.

2. Klyfta rödlök och strimla soltorkade tomater. Ha ner i en ugnsfast form tillsammans med oliver, rucola och trasad kyckling. Blanda allt.

3. Vispa samman ägg, grädde, creme fraiche, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över gratänger så det precis täcker. Grädda gratängen i 225°C i 60 minuter. Grädda den halva tiden som den är och lägg sedan över en bit aluminiumfolie så den inte bränns när den gräddas klart. Servera med isbergssallad, stora vita bönor, tomat och balsamvinäger.

Pulled Kycklinggratäng med italienska smaker är perfekt vardagsmat som går lätt att laga – gärna i förväg och värma på.