Pulled Lamb med coleslaw och picklad rödlök

Recept på Pulled Lamb

Du har säkerligen hört talas om Pulled Pork – rätten där man bakar köttet i ugn för att sedan trasa det med en gaffel och blanda med en god sås? Pulled Pork är otroligt populärt och går att hitta i stort sett på vilken lunchrestaurang eller food truck som helst numera. Men, har du någon gång testat att laga Pulled Lamb?

Smart med färdig lammkrydda

Pulled Lamb är precis samma sak som Pulled Pork men görs istället på lammkött. Kryddningen kan man variera från den man använder på fläskköttet. Dessutom kan man våga sig på en ännu mer smakrik smakrättning med exempelvis rosmarin. Jag använde mig av Santa Marias färdiga krydda för lamm. Denna innehåller både rosmarin, salvia och vitlök.

Enkelt och smakrikt i ugn

Pulled Lamb kan man egentligen göra av vilken styckningsdetalj man vill. Dock blir de tjockare köttbitarna så som lägg och stek allra bäst eftersom de innehåller mer fett som får smälta och göra köttet mört. I detta recept har jag använt lammstek. Hur länge lammsteken behöver köras beror lite på hur stor steken är. Det gör inget om den går för länge eftersom den ändå ska suga i sig saft från den sås den blandas med.

Temperatur för lammsteken

Jag experimenterade med olika temperaturer och tider första gången och tyckte att 4-5 timmar i 150-175°C var lagom. Vill man tillaga den snabbare kan man höja temperaturen i ugnen, men då blir köttet också inte lika saftigt. Tunnbrödet kan man variera med pitabröd eller tortillabröd. Vill du ändå prova att laga Pulled Pork hittar du receptet på det är.

Pulled Lamb med coleslaw och picklad rödlök

För: 4 personer

Pulled Lamb med coleslaw och picklad rödlök

Pulled Lamb:

1,2 kg lammstek
salt, svartpeppar, lammkrydda, vitlökspulver
aluminiumfolie

Pulled Lamb-sås:

1 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk liquid smoke
3 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar, rökt paprikapulver, lammkrydda

Picklad rödlök:

4 dl vatten
2 tsk ättika
1 dl strösocker
2 msk salt
1 msk balsamvinäger
3 röda lökar

Coleslaw:

400g vitkål
2 morötter
1 gul lök
3 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
salt, svartpeppar, oregano

Tillbehör:

1 paket tunnbröd
isbergssallad
1 tomat

1. Skölj lammsteken och krydda den runt om med ordentligt med kryddor – behåll allt fett. Paketera steken i aluminiumfolie med fetkappan uppåt och ställ in i 4-5 timmar i 150-175°C. Skär ett snitt och kontrollera om det är klart, kör den annars lite längre.

2. Blanda tomatpuré, vatten och liquid smoke med balsamvinäger, olivolja, en pressad vitlöksklyfta, sambal oelek och kryddor.

3. Tag ut steken och trasa den med hjälp av två gafflar. Blanda traset med såsen – öka på med med olja och balsamvinäger om det blir torrt.

4. Koka upp en kastrull med vatten, ättika, strösocker, salt och balsamvinäger. Klyfta rödlökarna och lägg ner i det kokande vattnet. Låt löken småsjuda i fem minuter och ställ sedan kastrullen åt sidan. Låt ligga cirka 30 minuter. Slå av vätskan innan servering.

5. Hacka vitkål. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner vitkålen. Låt det ligga i vattnet cirka 10 minuter och slå sedan av vattnet. Låt det svalna en aning och krama ur överflödig vätska ut kålen. Riv morot och gul lök på de stora hålen på ett rivjärn. Rör ihop creme fraiche, majonäs och kryddor. Vänd ner vitkål, lök och morot. Blanda och ställ svalt.

6. Servera i tunnbröd med isbergssallad och skivad tomat.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.