Pulled Pork av julskinka

Vad ska man laga av julresterna?

Blev det rester kvar av julskinkan? Fixa pulled julskinka av det som blev över vetja. Det är hur lätt som helst. Dessa wraps innehåller sånt som åtminstone enligt mig räknas som nyttigheter, nämligen avocado och bönor samt en enkel vit sås som blandas av creme fraiche.

Vad kan man laga av julskinkan?

Så gör man julskinka med griljeringRåkade det nu inte bli några rester över från julbordet är det vanligt att butikerna säljer ut den julskinkan de har kvar – till vrakpris. Passa då på och bunkra. Jag brukar också köpa julskinka när den reas ut, tärna upp den och frysa in i portionspåsar. På så vis kan man plocka fram lite vartefter under året till exempelvis en pasta carbonara med julskinka, till en gratäng med julens rester och till denna goda pulled pork av julskinka.

Pulled pork blir lätt en riktigt kanonmiddag som många gillar. Dessa wraps passar också fint att ta med ut som matsäck på sportlovet eller till en picknick. Självklart kan man även göra denna pulled pork av gammal hederlig skinkstek.

Recept på Pulled Pork av julskinka

Har du oktokt julskinka kan du tillaga den i ugn, i slökokare eller i en vanlig gryta på spisen. Med okokt julskinka: Mixa gul lök och vitlök tillsammans med apelsinjuice, tomatpuré och hickorysås. Blanda med kryddor och socker. Se mängd på ingredienserna nedan.

För ugn; lägg köttet i en ugnssäker gryta med fettkappan uppåt och slå över såsen. Sätt på locket och ställ in grytan i 125°C i 5 timmar.

För gryta på spisen; lägg köttet i en gryta med fettkappan nedåt och slå över såsen. Sätt på locket och låt grytan gå i 5-6 timmar på medeltemperatur – det ska bara sjuda.

För Crock Pot: Lägg julskinkan i grytan med fettkappan nedåt och slå på såsen. Kör grytan på högsta läget i 6-7 timmar.

Ta upp skinkan, skär bort fettet och trasa köttet med hjälp av två gafflar eller genom att strimla det fint med en kniv. Blanda den trasade julskinkan med resten av såsen. Om det är mycket slagg från köttet, sila gärna av såsen först. Blanda eventuellt upp den med mer hickorysås, tomatpuré, apelsinjuice och kryddor om den inte räcker till att blöta ner köttet eller om den är klen i smaken. Olika mycket kan koka bort, så blanda till och smaka av. Har du färdigkokt julskinka följer du receptet nedan.

» Här hittar du fler recept med pulled pork

Pulled Pork av julskinka

För: 4 personer

Pulled Pork av julskinka

Pulled Pork-sås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl apelsinjuice
0,5 dl tomatpuré
2 msk hickorysås
2 tsk cayennpeppar
1 msk råsocker
salt, peppar
1-2 kg färdigkokt julskinka

Övrigt:

1 burk blackeye-bönor
2 salladslökar
1 röd paprika
2 avocados
1 paket mjuka tortillas

Vit sås till wrapsen:

2 dl creme fraiche
salt, persillade, vitlökspulver

1. Mixa gul lök och vitlök tillsammans med apelsinjuice, tomatpuré och hickorysås. Smaka av med kryddor och socker. Om den tillagade julskinkan har griljering, skrapa bort den först. Trasa skinkan och lägg ut köttet i en ugnsfast form. Blanda med såsen. Sätt ugnen på 125°C och ställ in formen i cirka 1 timme.

2. Rör ihop creme fraiche med kryddor. Skölj bönorna, skiva upp salladslök och tärna paprika och avocado. Lägg ut tortillabröden och skeda ut köttet. Strössla över grönsaker och bönor och ringla över sås. Snurra ihop wrapsen och servera.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.