Vad ska man laga av julresterna?
Blev det rester kvar av julskinkan? Fixa pulled julskinka av det som blev över vetja. Det är hur lätt som helst. Dessa wraps innehåller sånt som åtminstone enligt mig räknas som nyttigheter, nämligen avocado och bönor samt en enkel vit sås som blandas av creme fraiche.
Vad kan man laga av julskinkan?
Råkade det nu inte bli några rester över från julbordet är det vanligt att butikerna säljer ut den julskinkan de har kvar – till vrakpris. Passa då på och bunkra. Jag brukar också köpa julskinka när den reas ut, tärna upp den och frysa in i portionspåsar. På så vis kan man plocka fram lite vartefter under året till exempelvis en pasta carbonara med julskinka, till en gratäng med julens rester och till denna goda pulled pork av julskinka.
Pulled pork blir lätt en riktigt kanonmiddag som många gillar. Dessa wraps passar också fint att ta med ut som matsäck på sportlovet eller till en picknick. Självklart kan man även göra denna pulled pork av gammal hederlig skinkstek.
Recept på Pulled Pork av julskinka
Har du oktokt julskinka kan du tillaga den i ugn, i slökokare eller i en vanlig gryta på spisen. Med okokt julskinka: Mixa gul lök och vitlök tillsammans med apelsinjuice, tomatpuré och hickorysås. Blanda med kryddor och socker. Se mängd på ingredienserna nedan.
För ugn; lägg köttet i en ugnssäker gryta med fettkappan uppåt och slå över såsen. Sätt på locket och ställ in grytan i 125°C i 5 timmar.
För gryta på spisen; lägg köttet i en gryta med fettkappan nedåt och slå över såsen. Sätt på locket och låt grytan gå i 5-6 timmar på medeltemperatur – det ska bara sjuda.
För Crock Pot: Lägg julskinkan i grytan med fettkappan nedåt och slå på såsen. Kör grytan på högsta läget i 6-7 timmar.
Ta upp skinkan, skär bort fettet och trasa köttet med hjälp av två gafflar eller genom att strimla det fint med en kniv. Blanda den trasade julskinkan med resten av såsen. Om det är mycket slagg från köttet, sila gärna av såsen först. Blanda eventuellt upp den med mer hickorysås, tomatpuré, apelsinjuice och kryddor om den inte räcker till att blöta ner köttet eller om den är klen i smaken. Olika mycket kan koka bort, så blanda till och smaka av. Har du färdigkokt julskinka följer du receptet nedan.
» Här hittar du fler recept med pulled pork
Pulled Pork av julskinka
Pulled Pork-sås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl apelsinjuice
0,5 dl tomatpuré
2 msk hickorysås
2 tsk cayennpeppar
1 msk råsocker
salt, peppar
1-2 kg färdigkokt julskinka
Övrigt:
1 burk blackeye-bönor
2 salladslökar
1 röd paprika
2 avocados
1 paket mjuka tortillas
Vit sås till wrapsen:
2 dl creme fraiche
salt, persillade, vitlökspulver
1. Mixa gul lök och vitlök tillsammans med apelsinjuice, tomatpuré och hickorysås. Smaka av med kryddor och socker. Om den tillagade julskinkan har griljering, skrapa bort den först. Trasa skinkan och lägg ut köttet i en ugnsfast form. Blanda med såsen. Sätt ugnen på 125°C och ställ in formen i cirka 1 timme.
2. Rör ihop creme fraiche med kryddor. Skölj bönorna, skiva upp salladslök och tärna paprika och avocado. Lägg ut tortillabröden och skeda ut köttet. Strössla över grönsaker och bönor och ringla över sås. Snurra ihop wrapsen och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Jag gjorde enligt receptet men ville ha bättre konsistens på köttet. Lade allt i en gryta efter att det varit i ugnen, adderade lite syltlök, chilliflingor och svartpepparkorn samt slog i en flaska öl. Makalöst gott efter att det kokat ett par timmar, först utan lock sedan med.
Hej hanna.
Det låter ju toppen. Tack för tipset.
Mvh
Madeleine
Jag gillade såsen jättemycket. Tyckte att receptet var lagom till den 500g färdigkokta julskinka jag hade kvar.
Men tiden för tillagning i ugnen var lite väl snålt tilltagen. Efter 1h delade jag biten i mindre bitar, efter 2 la jag på ett lock först efter 3h gick det att trasa med gaffel…
Miss i planeringen och grönsaker till middag…
Hej Hanna.
Kul att du gillade såsen.
Vad gäller skinkan är den redan tillagad och behöver egentligen bara värmas upp – det är ju ett recept för julrester. Det beror förstås på hur ”torr” man vill ha sin skinka och hur hårt tillagad den är från början.
Mvh
Madeleine
Jag har också testat detta och tycker att tiden är fel. Det är inte frågan om hur torr man vill ha den, det är frågan om vad som krävs i tid för att man ska kunna dra isär köttet med gafflar. Vi ska ju servera pulled julskinka, inte uppvärmda rester.
Hej Samuel.
Tack för din kommentar.
Jag tror dock att du har missat hela poängen med detta recept – det är just till för att ta tillvara på resterna och därför värmer man upp den redan tillagade julskinkan. Många vet inte vad de ska laga av julresterna och för att ta tillvara på dem på ett smart vis värmer man upp skinkan och drar den med gafflar.
Vill man göra pulled pork med julskinka från scratch utgår man ifrån några av tiderna ovanför receptet. Du menar alltså att tiderna ovan är för kort tilltagna? I så fall får du gärna återkomma med feedback och föreslå en tid du tycker passar bättre för den mängd skinka du valde att tillaga.
Det du nämner om torrhet, som jag antar syftar på tidigare kommentar, blir julskinkan torrare när den lagas vidare eftersom vätskan försvinner ur köttet (såvida man inte täcker köttet helt med vätska vid tillagning). Torrheten har som du säger inget att göra med om huruvida skinkan går och dra isär. Däremot är torr skinka allt annat än kul.
Mvh
Madeleine
Hoppas du haft en bra jul och kanske fått lite ledighet?
Oja, mycket bra. Mycket mat, mycket fotande – precis som jag vill ha det : )
Hoppas din också är/var bra?