Pulled pork med ris och tomatsalsa

God vardagsmat

Jag minns det som igår hur pulled pork var jättehett och alla skulle laga det. Butiker sålde färdig pulled pork och alla åt det i såväl burgare som wraps. Visst är pulled pork fortfarande något man hittar färdigt i butik och som svängs ihop när det ska ätas gott och Amerika-inspirerat, men nog har allt den största hysterin bedarrat. Pulled Pork har kommit att bli något helt vanligt som äts både till vardag och helg. En liten slider (minihamburgare) med pulled pork är trots allt oslagbart till festen.

För den som inte är helt bekant med fenomenet pulled pork är det en bit på fläskkött som lagas på lägre temperatur och därefter trasas med två gafflar eller en kniv. Det trasade köttet blandar man sedan med en god sås med grillsmak – lite som en fylligare marinad. Motsvarigheten till pulled pork går också att hitta i form av pulled chicken (en stor favorit), pulled lamb, pulled beef eller pulled vego.

Vilket kött ska man använda till pulled pork?

Knepet till att få en riktigt bra pulled pork är att välja kött med mycket insprängt fett och lämpar sig för långkok – förslagsvis någon typ av framdelskött på grisen så som karré, lägg eller picknickbog. Visst går det att använda detaljer som skinkstek eller rulle, dock blir detta kött mycket torrare och behöver mycket mer sås. Det är också svårare att få isär eftersom köttet och fibrerna är kompaktare.

Laga med fördel köttet i ugnen, en kastrull på spisen under låg temperatur med lock, eller i en slökokare. Rör ihop såsen med de kryddor och örter du tycker om och blanda med köttet. Blir det torrt har du mer vatten i såsen. Ju lägre temperatur du lagar köttet i, desto längre kan det gå.

Snabblagad pulled pork

Pulled pork med ris och tomatsalsa passar bra att servera som vardagsmat eftersom detta recept är mycket mer snabblagat än övriga. De flesta väljer att tillaga sin pulled pork i 125°C i 5 timmar (och det kan du förstås även göra med detta recept), men eftersom det tar en halv dag är det kanske inget som lämpar sig till vardagsmat. Det fina med pulled pork är att man kan laga det på lite högre temperatur utan att det blir torrt (gå dock inte över 175°C) eftersom det efter tillagning blandas med en sås. Såsen gör helt enkelt köttet saftigare.

» Fler goda recept på pulled pork hittar du här

Pulled pork med ris och tomatsalsa

För: 4 personer

Pulled pork med ris och tomatsalsa

Pulled pork:

800g fläskkarré
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
0,5 dl grillsås/hickorysås
2 msk balsamvinäger
0,5 dl rapsolja
0,5 dl vatten
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk strösocker
salt, peppar, lökpulver

Tomatsalsa med svarta bönor:

1 gul lök
1 grön chilifrukt
1 tetra svarta bönor
1 tetra krossade tomater
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Tillbehör:

3 dl jasminris

1. Krydda fläskkarrén runt om och lägg den i en ugnsfast form med smör i botten. Ringla över smör och ställ in i 175°C i 2-2,5 timmar. Vänd gärna köttbiten efter halva tiden och ös med köttsaften. Tag ut köttet och låt det svalna. Trasa det sedan med hjälp av två gafflar. Rör ihop grillsås och balsamvinäger med rapsolja, vatten, en pressad vitlöksklyfta, socker och kryddor. Blanda såsen med det trasade köttet.

2. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Hacka chilifrukten och ha ner den samt sköljda bönor och krossade tomater i kastrullen. Låt det puttra ihop på medelvärme under lock i 20 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

3. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Servera förslagsvis med en sallad bestående av exempelvis majs, gurka och salladsblad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Detta recept på pulled pork med ris och tomatsalsa är mer snabblagat än övriga. Perfekt att servera när man vill ha god vardagsmat.