Pumpa- och blomkålssoppa

Enkel soppa med pumpa och blomkål

Jag är lite inne i en period när jag älskar allt med blomkål. Min besatthet började med dessa underbara vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost. Därefter gav jag mig i kast med detta läckert orange surdegsbröd med blomkål och pumpa. Nu har jag alltid en blomkålshuvud liggandes i kylen till när andan faller på.

Den här tiden på året, när det är kallt och rugggt ute, tycker jag det passar bra med soppa. Denna pumpa- och blomkålssoppa är enkel att göra och kräver bara några få ingredienser. Man kan naturligtvis ha i grädde, men jag tycker det blir godast med crème fraiche. Då blir det lite syrligare och piggare. Framför allt då både pumpa och blomkål är grönsaker som kan behöva en liten uppiggande knuff.

Så gör du soppan helt vegetarisk och vegansk

Jag har även i chiliflakes och rökt paprikapulver. Gillar man inte het mat skippar man bara chiliflakesen. Gillar man het mat har man bara i mer. Servera gärna soppan med något gott bröd till. Varför inte ett nybakt surdegsbröd? Tar du en vegetabilisk fraiche blir soppan helt vegetarisk och vegansk. När det kommer till pumpan kan du ta vilken pumpasort du vill. Både halloweenpumpa, muscatpumpa och butternut funkar fint.

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Pumpa- och blomkålssoppa

Pumpa- och blomkålssoppa

För: 4 personer

700g skalad pumpa
400g blomkål
1 liter vatten
1 tsk salt
4 dl crème fraiche
2 dl vatten
svartpeppar
0,5–1 tsk chiliflakes
1 krm rökt paprikapulver

  • Skala, kärna ur och hacka pumpan. Skär blomkålen till mindre bitar. Ha ner i en kastrullen med vatten och salt. Koka i 15 minuter under lock.
  • Rör i crème fraiche och mixa allt till en slät soppa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i vatten. Smaka av soppan med nymalen svartpeppar, chiliflakes, rökt paprikapulver och extra salt om det behövs (det behövs en del salt till denna soppa). Låt soppan puttra i ytterligare 5 minuter.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.