Pumpa- och morotssoppa med citron och grönkålschips

Vad kan man laga med pumpa?

Som jag berättat i en tidigare post har jag under denna sommar odlat en massa pumpor av olika sort. Nu till hösten när de alla är klara har jag således en massa pumpa att ta hand om. Visst är de vackra att ha uppställda på trappan, men jag vill inte bara kasta dem sen när de ruttnat. Med andra ord klämmer jag nu ner pumpa i allt jag kan komma på.

När allt kommer till kritan går det att byta en ingrediens mot pumpa i det mesta – eller bara addera pumpan utöver de andra ingredienserna. Exempelvis har jag gjort supergoda pumpa-pannkakor, Janssons frestelse med pumpa samt denna pumpa- och morotssoppa med citron och grönkålschips. Soppan är det förstås inga konstigheter med, den är dessutom himla enkel att göra.

Pumpor

Enkel och god soppa till halloween

Denna härliga höstsoppa, eller varför inte halloweensoppa, gör jag av morot och pumpa som jag kokar tillsammans och sedan mixar slätt med en mixerstav. I med citron, grädde och kryddor och sedan är det klart. Jag tycker också att en skvätt olja i soppan gör den fyllig och god. Gillar man lite hetta kan man exempelvis ta chiliolja, annars tar man gammal hederlig extra virgin olivolja. När det kommer till pumpan i denna soppa kan du ta vilken sort som helst – exempelvis halloweenpumpa, muscatpumpa eller butternut squash som är de allra vanligaste i butik. Jag använde en sort som heter White Boer. Här kan du läsa mer om olika sorters pumpa.

Soppan toppar jag med friterad grönkål. Grönkålen repar jag från den grova mittnerven på bladet och sedan river jag bladen till ganska små bitar på cirka en centimeter. Vikten på 50 gram grönkål är alltså exklusive mittnerven. Mittnerven i sin tur kan man spara till andra saker, exempelvis skiva den och ha i en gratäng eller en soppa.

Tips när man friterar grönkål

När man friterar grönkål är det viktigt att inte ha för varmt i pannan. Jag har en spis med vred upp till 6, så jag brukar steka ungefär på 3:an. Tar man tempen på oljan bör den inte går över 140°C. Jag brukar lägga grönkålen i oljan direkt, starta plattan och sedan hålla koll på när det kommer igång. Då bli det inte samma spott och fräs i pannan om kålen är lite fuktig. Dessutom blir det inte den där stora chockhöjningen i temperatur när den kalla kålen åker ned i en varm panna, vilket har en tendens att skicka ut vätskan i själva kålen alldeles för snabbt och göra den gulbrun.

Det behövs inte så mycket olja till denna fritering eftersom det är ganska lite kål. Man kan så klart ta frityrolja, men jag använde en blandning av olivolja och rapsolja. När jag friterat klart sparade jag oljan i en skål och använde den till stekning av andra saker. Byter du grädden mot en vegetabilisk grädde blir soppan helt vegetarisk och vegansk.

» Här hittar du fler goda recept med pumpa

Pumpa- och morotssoppa med citron och grönkålschips

Pumpa- och morotssoppa med citron och grönkålschips

För: 4 personer

Soppa:

2 morötter (ca 200g)
500g skalad och urkärnad pumpa
1,2 liter vatten
salt
2 dl grädde
1/2 citron
0,5 dl olivolja
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad timjan

Friterad grönkål:

50g repad grönkål
olja
salt

  • Gnugga morötterna rena under vatten. Skala och kärna ur pumpan. Tärna pumpa och morötter och lägg ner dem i en kastrull. Slå på vatten och salta. Låt allt koka under lock i 10 minuter.
  • Ta av kastrullen från plattan, häll i grädde och mixa soppan slät med hjälp av en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt den koka upp. Pressa i saften från en halv citron och häll i olivolja. Rör i lökpulver, vitlökspulver och smula i timjan. Låt soppan småputtra i ytterligare 5–10 minuter under lock. Rör om då och då så det inte bränner fast. Smaka av med salt och peppar.
  • Torka grönkålen om den är fuktig. Repa grönkålen från mittnerven och riv bladen till små bitar. Häll olja i en stekpanna så det täcker botten. Lägg i grönkålen och värm oljan till medeltemperatur. Vänd rund kålen hela tiden och fritera dem tills de börjar torka till och skifta i färg. Lägg över kålen på en bit hushållspapper och salta ett varv.
  • Slå upp soppan i skålar och toppa med den friterade grönkålen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.