Pumpa- och tomatsoppa

Enkel soppa med krossade tomater och pumpa

De flesta väljer att äta pumpa till halloween. Dock kan man njuta av denna härliga råvara året runt eftersom den avlånga pumpasorten butternut, som egentligen är en squasch, finns att hitta i butik året runt. Jag älskar pumpa och äter det ganska ofta. På hösten och till halloween är butikerna däremot fyllda av massor av fina sorter, så då kan man verkligen passa på att prova lite nya sorter. Mer om våra vanligaste pumpasorter kan du läsa här.

Värmande mat till höst och vår

På vårkanten, när det börjar bli ljusare men fortfarande är kallt och ruggigt, då tycker jag det passar fint med en soppa. Precis som i denna pumpa- och tomatsoppa får den gärna vara färgglad så man blir gott humör.

Denna pumpa- och tomatsoppa har egentligen så god smak i sin själv att den passar fint att äta precis som den är – utan toppingen. Dock är den kul att servera med toppingen om man har gäster eftersom det bli lite mer dekorativt. I så fall smular man fetaost i skålar och fördelar ut ärtskott, smörgåskrasse, sesamfrön och pumpafrön. Sedan slår man soppan över vid servering, precis som på bilden nedan.

» Ännu fler recept på goda soppor hittar du här

Pumpa- och tomatsoppa

För: 4 personer

Pumpa- och tomatsoppa

800g pumpa (ex halloweenpumpa)
1 liter vatten
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
2 dl vitt vin
salt, peppar

Topping:

150g fetaost
1 knippe ärtskott
1/2 ask smörgåskrasse
2 msk sesamfrön
2 msk pumpafrön

1.  Skala, kärna ur och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med vatten och låt det puttra under lock i cirka 15 minuter.

2. Ha ner de krossade tomaterna och creme fraiche. Kör till en slät soppa med hjälp av en mixerstav. Ställ tillbaka soppan på plattan och slå i vinet. Låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Smula fetaost i skålar och fördela ut ärtskott, smörgåskrasse, sesamfrön och pumpafrön. Slå soppan över vid servering.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.