Små pumpapajer med fetaost

Pumpapaj med smakrikt pajskal

Detta recept på små pumpapajer med fetaost kom till efter att jag läst på Twitter att någon hade bakat scones. Plötsligt fick jag en flashback från då man gick i mellanstadiet och fick lära sig att baka scones i hemkunskapen. Det var ju så gott och så enkelt! Dessutom var man så stolt när man kom hem till mamma och visade upp sina nybakta scones. De kanske var lite buckliga, men ändå rackarns goda. Sconesen alltså.

Muscatpumpa

Goda pajer med ost och pumpa

Efter nostalgitrippen som just utspelats i mitt huvud bestämde jag mig alltså för att knåda ihop pajskalet av en klassisk deg till scones. Receptet på degen nedan är lagom mängd till tarteletterna. Själv gjorde jag en normalsats och frös in resten av degen. Alltså kan man bara ta fram en påse deg, tina och sedan kavla ut. Äntligen hade jag lyckats med en pajdeg som gick att kavla. Med den här pumpa- och ostfyllningen så blir pajerna verkligen gudomligt goda! De är också så himla enkla att göra att man kan svänga ihop dem när som helst.

Perfekt som snittar, aptitretare och till buffé

Gör man dessa små pumpapajer med fetaost riktigt små, exempelvis i muffinsformar, blir de utmärkta att servera som aptitretare eller mingelmat tillsammans med ett glas champagne eller en drink. Jag gör mina i små tartelettformar i metall som är 12 centimeter i diameter. Pajerna går förstås också lika bra att servera året runt – såväl till nyår, halloween som till höstfesten. Vill man laga dem året runt gör man rätt i att byta till butternutpumpa som brukar gå att få tag i året runt. Jag gör dessa pajer med muscatpumpa, men man kan ta vilken sort man vill – till och med vanlig halloweenpumpa. Läs gärna mer om olika pumpasorter här.

» Fler recept till halloween hittar du här

Små pumpapajer med fetaost

Små pumpapajer med fetaost

Ca 10-12 st (12 cm)
Temperatur: 175° + 225°

Pajskal:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50g smör
1,5 dl mjölk

Pajfyllning:

600g muscatpumpa
125g fetaost
1 dl riven ost
4 ägg
salt, peppar, oregano

1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Mosa ihop smöret med mjölet och häll sedan på mjölken. Rör ihop med en gaffel och knåda sedan till en slät deg. Kavla ut degen och placerad över tartlettformen. Platta ner degen i formen och nagga av degen mot kanten så att den precis passar i formen. Lägg i bakplåtspapper i botten och fyll med torkade ärtor.

2. Lägg aluminiumfolie eller bakplåtspapper på en plåt och rada upp tarteletterna. Ställ in och förgrädda i 175° i 5 minuter. Om degen hinner resa sig, platta då tillbaka den så fort den svalnat lite.

3. Koka upp en kastrull med vatten och lite salt. Skär bort skalet och ta bort kärnhuset på pumpan. Skär till tärningar och lägg ner i vattnet. Låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter.

Smula ner fetaost och riven ost i en bunke och knäck i äggen. Häll av vattnet ifrån pumpatärningarna och ha ner dessa i bunken. Krydda och kör allt till en slät smet med mixerstav. Fyll varje tartlettform med cremen och ställ in i ugnen i ca 225° i ca 20 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.