Pumpakaka med limefrosting

God dessert med pumpa

Har du någon gång ätit morotskaka med frosting? Det här är en enkel och god kaka som man ofta hittar på caféer och liknande. Jag tycker också denna kaka är utmärkt att servera som efterrätt med en kopp kaffe efter en mättande middag. Den passar också fint att skära upp i kuber och ställa fram på buffébordet och låta folk ta själva.

Till Halloween och jul Pumpakaka med limefrosting

Denna höst bestämde jag mig för att ta fram en variant som passar fint till halloween och allhelgona. Dvs när man vill unna sig något gott med pumpa. Den passar också tack vare sina härliga pepparkakssmaker bra att servera till jul, exempelvis till glöggminglet eller som dessert på julafton. Då kan man istället byta upp den rivna limen i frostingen mot apelsin. För en ännu piggare smak kan man byta mot citron.

Enkel och lättlagad kaka

Denna saftiga pumpakaka med limefrosting är en riktig goding. Den är som sagt väldigt enkel att göra och går utmärkt att göra i förväg. Ställ den i kylen fram till den ska serveras och bjud på med en kopp kaffe till. Eller varför inte det rekommenderade dryckestipset nedan – ginger beer, som lyfter smaken av ingefära i kakan. Tack vare den rivna pumpan blir kakan saftig. Den blir inte heller lika sockerstinn eftersom morötter innehåller mer socker.

Man kan ta vilken sorts pumpa man vill, men jag använde butternut. Här kan du läsa mer om olika sorters pumpa. Grädda kakan i en så kallad springform, det vill säga en form där man kan ta av kanten. Jag använde en fyrkantig springform, men det går förstås lika bra med en rund.

» Här hittar du fler desserter med pumpa

Pumpakaka med limefrosting Pumpakaka med limefrosting

För: 8-10 personer

3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malen kanel
2 tsk malen muskot
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk malen svartpeppar
1 nypa salt
150g smör
3 ägg
300g riven pumpa, ex butternutpumpa (cirka 5 dl)
ströbröd

Limefrosting:

50g smör
100g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
1 lime

1. Blanda strösocker och vetemjöl med vaniljsocker, bakpulver, alla kryddor och en nypa salt.

2. Smält smör och vispa ihop med äggen i en bunke. Vispa ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Riv pumpan på de små hålen på ett rivjärn och rör i blandningen.

3. Smöra och bröa en springform. Smöra förslagsvis formen med spraysmör så går det superenkelt. Slå i smeten och grädda i 200°C i vanligt ugn i 30 minuter (180°C i varmluft). Tag ut och låt svalna.

4. Mosa ihop rumsvarmt, mjukt smör med färskosten. Rör i vaniljsocker och florsocker. Vispa allt med en elvisp till det blivit glansigt och välblandat. Riv i hälften av skalet från limen och blanda. Bred frostingen över kakan och riv över resten av limen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.