Vad kan man göra med pumpa?
Tänk vad många spännande saker man kan göra med pumpa. Jag som odlar pumpa har en tradition att varje höst hitta på en massa nya saker att laga av dem. Ja, traditionen började egentligen redan innan jag odlade pumpa själv, för då gick det snarare ut på att göra något av den halloweenpumpa jag istället köpte. Nu för tiden köper jag inga pumpor utan lagar och dekorerar bara med pumporna jag dragit upp själv från ett litet frö.
Att odla pumpa är inte svårt. Ja, kanske om du vill ha en sån där bjässe att tävla med, men det vill inte jag. Jag tycker att mindre pumpor är smidiga eftersom dessa håller längre. Varför? Ja för att en uppskuren pumpa måste ätas upp ganska snart eftersom den fria ytan ganska snabbt börjar mögla. 1–2 veckor ungefär klarar sig en uppskuren pumpa i kylen, lite beroende på vilket skick den är i från början.Lustigt nog tycker jag att uppskuren pumpa med kärnhus kvar håller bäst. Med andra ord tycker jag de mindre pumporna är smidiga då de räcker till ungefär 2–4 rätter per pumpa. Då kan man förvara de ouppskurna pumporna i skafferiet istället för att en stor ligger och tar plats i kylen.
Kan man äta halloweenpumpa?
I år har jag odlat fyra sorter; haollweenpumpa, white boer, hokkaido och hubbardpumpa. Flat White Boer blir en stor och lite plattare pumpa som är väldigt dekorativ. Förra året dekorerade jag trappan med dessa innan de fick hamna i maten. Hubbardpumpan Bush Baby är rätt lik white boern men blir mindre och lite grågrön. Hokkaidon ger små nötliknande pumpor i orangerött. Av denna har jag ursprungligen själv tagit från köpta pumpor.
Halloweenpumpa känner de flesta till, samtidigt som inte lika många verkar veta att den går att äta. Självklart kan man äta halloweenpumpa. Ska man dekorera med pumpor och karva ur fruktköttet – kasta det inte! Det är ju perfekt att använda till matlagning. Det lite krafsiga man karvar ur kan man använda till pumpasoppa eller som basen i en pumpapaj. Eller varför inte göra pumpamarmelad?
Tillbehör till ost och kex
Huruvida man egentligen ska kalla detta för pumpamarmelad är väl kanske egentligen lite tveksamt, men alla andra receptsajter gör det. Jag hade nog hellre kallat det för pumpacurd. En marmelad är enligt min mening geléigare, vilket den här inte är. Rackarns god är den hur som helst och utmärkt att ha på ost och chark som man serverar med kex. Den är också god att ha till blodpudding istället för lingonsylt. Jag har vanligt strösocker och pektin i min marmelad så den ska bli lite mer simmig. Vill man ha den ännu tjockare kan man ha i mer pektin än i receptet, alternativt röra i lite av det vegetabiliska gelatinet agar agar eller majsstärkelse.
Jag gör min pumpamarmelad på detta vis och tycker den blir riktigt smarrig. Dessutom måste den inte vara så geléig eftersom den då bara blir svår att bre på. Våga prova för det här är ett riktigt gott tillbehör. Den är också perfekt att ha med sig i gå bort-present. Du kan ta vilken pumpasort du vill. Varför inte hokkaido, halloween eller muscat? Vill du ha marmeladen sötare är det bara att ha i mer socker. Man kan också använda gelésocker om man vill och så skippa pektinet. Marmeladen håller ett par veckor i kylen men kan variera beroende på hur kvalitén på pumpan är.
» Här hittar du fler recept med pumpa

Pumpamarmelad
400g pumpa, skalad och urkärnad
1,5 dl vatten
1 msk citronsaft
1,5 dl strösocker
2 tsk flytande pektin
0,5 tsk malen ingefära
- Skala, kärna ur och tärna pumpan. Lägg pumpan i en kastrull och slå på vattnet. Koka i 15 minuter under lock. Rör om då och då.
- Mixa vatten och pumpa till en puré. Rör i citronsaft, strösocker, pektin och ingefära och låt det sedan puttra under gläntat lock i 10 minuter. Låt marmeladen svalna och häll upp i rengjorda burkar*.
- Vill man ha lite textur på marmeladen kan man riva 100 gram pumpa och blanda i samtidigt som sockret. Då blir mängden cirka 6 dl.
*Så här desinficerar du burkarna: Diska ur burkar och lock med diskmedel. Sätt in burkar och lock i ugnen och starta ugnen på 150°C. När ugnen kommit upp i temperatur, låt burkarna stå inne i 15 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.