Pumpapaj med vaniljsås

Annorlunda pumpapaj till halloween och thanks giving

Äppelpaj gör de allra flesta på samma vis – pajdeg i botten, och så skivade äpplen. När det kommer till pumpapaj gäller samma sak, nämligen att folk gör den på samma vis; pajskal fyllt med pumpapuré med kryddor. Det är liksom de klassiska visen att göra det på. Jag bestämde mig för att kombinera dessa två och göra en riktigt enkel pumpapaj – med hackad pumpa i ett pajskal. För att få god smak och lite crunch passade även hasselnötter att ha i.

Enkelt och snabblagat

Denna pumpapaj med vaniljsås är mycket enklare att göra än en klassisk pumpapaj. Pumpan skalas och hackas och åker sedan ner i skalet. Man behöver alltså inte koka ner och mixa pumpan till en puré som ska kryddas och grejas med. Det fina med pumpa är att den är ganska söt i sig själv. Man behöver alltså inte så mycket socker, såvida man inte är ett sockervrak.

Vilken pumpasort ska man ta?

PumporJag brukar använda muscatpumpa, vilket är den stora pumpasorten med lite grådammigt utseende. Denna är sötast av de vanliga pumpasorterna. Man kan också använda halloweenpumpa, ni vet den man karvar ut ett ansikte i. Den har lite mindre sötma men funkar precis lika bra. Jag skulle däremot undvika butternutpumpa eftersom den mer påminner om en zucchini i sin smak och inte passar särskilt bra till en dessertpaj. Här kan du läsa mer om våra vanligaste pumpasorter. Jag tycker att mängden socker passar, men eftersom alla har olika preferenser får man förstås ta så mycket man vill.

» Här hittar du fler goda recept på pumpapaj

Pumpapaj med vaniljsås

För: 8 personer

Pumpapaj med vaniljsås

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk muskot
0,5 tsk malen ingefära
175g smör
2 msk vatten

Pajfyllning:

1 kg pumpa (ex muscat och halloweenpumpa)
0,5 dl hackade hasselnötter
0,5 dl strösocker
1 tsk kanel

Övrigt:

vaniljsås

1. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver oh kryddor med rumsvarmt smör. Ha i vattnet och knåda ihop till en boll. Platta ut pajdegen i en smörad pajform och förgrädda i 10 minuter i 200°C.

2. Skala och hacka pumpan. Ha ner pumpahacket i pajskalet och grädda i 200°C i cirka 30-40 minuter. Lägg gärna över lite aluminiumfolie mot slutet så att pajen inte blir bränd på ytan. Servera med vaniljsås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.