Pumpapaj till efterrätt med ingefära, muskot och svartpeppar

Kryddig dessertpaj med ingefära, muskot och svartpeppar

Nu ska jag berätta hur denna fenomenalt goda pumpapaj till efterrätt med ingefära, muskot och svartpeppar kom till. Här om dagen skulle jag laga upp och fota pumpapaj till en av mina kunder. Till pajen skulle det kombineras vin, och efter lite diskussion kom vi fram till att jag skulle göra en pumpapaj till efterrätt.

En annorlunda paj med pumpa

Sagt och gjort började jag forska på nätet hur de flesta gjorde sin pumpapaj och hur den klassiskt Amerikanska pumpapajen skulle tillagas. Slutsatsen är att de flesta gör på samma vis med pumpa, grädde, kanel och ingefära som serveras med vispgrädde eller vaniljglass. Jag testade både med ingefära men också med riven muskotnöt.

HalloweenpumpaVisst passade pajen bra till vinet, men det hände liksom inget. Det sa aldrig tjong i smaklökarna utan kändes mest platt, snällt och lite… småtråkigt. Jag kanske är kräsen, men jag behövde göra något…

Till halloween och jul

Dagen efter första upplagningen gav jag mig tillbaka in i köket för att laborera fram receptet på den perfekta pumpapajen. Och nu, måste jag säga att jag hittat den. Den här pumpapajen är alltså inte som de gamla vanliga – denna är kryddigare och mer vuxen.

Pumpapaj till efterrätt

Den är fortfarande len och följsam i sin struktur men kryddas med muskot och svartpeppar och toppas sedan med lätt creme fraiche. Vill du prova en annorlunda pumpapaj med personlighet är det alltså denna du ska prova. Riktigt gott blir det och riktigt spännande med svartpepparn. Den här kommer jag absolut att bjuda på till alla helgona eller Halloween. Och vinet som jag matchade till då, undrar du kanske nu? Det var A Amarone.

Muskat, Butternut och Halloweenpumpa

Denna pumpapaj görs med halloweenpumpa. Ja, du läste rätt! Halloweenpumpa är utmärkt att använda i matlagningen. Många använder den bara till att karva ut läskiga ansikten, men halloweenpumpa är både billigare än många andra sorter – och precis lika god. Halloweenpumpan har en neutral smak precis som butternutpumpan. Jag tycker att den påminner lite om smaken på zucchini – lite grön och frisk med lätt sötma. Just därför är den så bra att använda i både söta och salta anrättningar.

Den är som sagt ofta billigast att köpa, men brukar bara säljas på hösten till skillnad från putternut som man numera hittar året runt i många butiker. Självklart kan man göra pumpapaj på vilken sorts pumpa som helst. Min personliga favorit är i så fall muskatpumpan som har lite mer sötma än de övriga.

» Här kan du läsa med om våra vanligaste pumpasorter.

Det här receptet blir 1 paj på cirka 30 cm Ø eller 1 paj på 26 cm Ø med deg-galler ovanpå.

Pumpapaj till efterrätt med ingefära, muskot och svartpeppar

Cirka 8-10 bitar

Pumpapaj till efterrätt

Pajfyllning:

600g pumpa (halloweenpumpa)
2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1 msk muskot
5 st ägg
1 dl grädde

Pajdeg:

250g mjöl (cirka 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk råsocker
175g smör
2 msk vatten

Topping:

1,5 msk malen ingefära
1,5 msk malen muskot
1 msk nymalen svartpeppar
vaniljglass, vispad grädde eller creme fraiche

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt det puttra ihop under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med socker, kanel och muskot. Låt purén svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175°C i 10 minuter. Pajskalet drar ihop sig när det förgräddas så ha gärna lite överhäng på degen.

3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpapurén. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175°C i cirka 60 minuter eller till fyllningen är fast. Pudra över ingefära, malen muskot och svartpeppar. Servera med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.