Recept på festlig pumpasoppa till halloween
Pumpa är en underskattad ingrediens som många drar sig för att använda – troligtvis på grund av okunskap. Pumpa är en underbar råvara som är i säsong under hösten i Sverige då både squash och pumpa är redo att skördas. Det är ju också passande eftersom vi i många hushåll inspirerats av halloween och då gärna dekorerar med pumpa. Men det är fler saker man kan göra med pumpa än bara dekorera. Alla sorters pumpor går att äta och ingen sort är giftig. Läs gärna om våra vanligaste pumpasorter och vilka som går att äta.
Är pumpa nyttigt?
Pumpan är som sagt en fin råvara som passar året runt. Många jämför pumpa med sötpotatis – troligtvis eftersom de påminner om varandra i karaktär, smak och färg, men de är ju inte alls släkt. Jämfört med sötpotatisen innehåller pumpa en femtedel av mängden kolhydrater och lite mer fibrer. Slår man ut näringsvärdet i kalorier innehåller pumpa cirka 26 kalorier medan sötpotatis innehåller 86 kalorier.
Soppa med halloweenpumpa
Under övriga tiden på året är pumpa utmärkt att ha i soppor, gratänger och grytor. Den funkar alltså som vilket rotsak eller grönsak som helst. Pumpan innehåller mjuka fibrer men är trots allt ganska näringsfattig. I det här receptet har jag använt halloweenpumpa – ni vet en gammal hederlig orange pumpa som man skär ut ett ansikte ur och sätter ett ljus i.
Vintips till pumpasoppa
Många tror inte att denna går att äta, men det smakar precis lika bra som de andra pumpasorterna. Jämfört med Butternut är den lite sötare, och jämfört med muscat har den mindre intensiv smak. Halloweenpumpan är oftast den som säljs billigast, så varför inte prova på en gång? Är man kreativ kan man gröpa ut sin pumpa, göra ett ansikte och sedan göra soppa på det urgröpta – men inte kärnorna alltså. Ska du testa att laga pumpa är detta en god och enkel variant att starta med. Under receptet finns också två passande vintips.
Pumpasoppa med pumpafrön och getost
Pumpasoppa:
1 gul lök
1 kg halloweenpumpa
6-8 dl vatten
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk timjan
2 dl creme fraiche
salt, vitpeppar
Topping:
1 dl pumpafrön
100g getost utan skal
1. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en kastrull på låg temperatur. Skrapa av i en skål när den blivit genomskinlig.
2. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Ringla smör i kastrullen och ha ner pumpan. Låt det fräsa upp under omrörning och slå sedan på hälften av vattnet. Låt det puttra under lock i cirka 15-20 minuter.
3. Blanda ner löken med pumpan och kör det sedan till en slät puré med mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och värm på. Rör i kryddor, creme fraiche och mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
4. Rosta pumpafrön med smör och salt i en stekpanna. Slå upp soppan i skålar och toppa med smulad getost och pumpafrön.
Rekommenderat vin till: Hardys Nottage Hill Riesling (nr 16426) 79:-
Rekommenderat vin till:
Penfolds Thomas Hyland Chardonnay (nr 6023) 99:-
För laktosfritt, använd laktosfri creme fraiche och byt getosten mot laktosfri fetaost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Den blev god! Körde enligt receptet men med 600gr skalad o urkärnad pumpa. Ökade på av alla kryddorna, tog lite mindre vatten. Kul att testa 👍 Tror jag tar med lite vitlök nästa gång.
Låter riktigt gott :) Själv brukar jag göra snacks av pumpafrön med kokosolja lite salt och cayennepeppar. Blir riktigt gott det med;)
Mer om pumpafrön
http://www.biglife.se/se/kost/n%C3%B6tter-och-fr%C3%B6n/pumpafr%C3%B6n-19931068
Ser jättegott ut :D