Punschfromage

Visste du detta om punsch?

Visste du att Punsch introducerades i Sverige redan på 1730-talet? Den som på den här tiden beställde punsch ute på krogen fick ange vilka proportioner man ville ha av de fem ingredienserna som punschen ursprungligen gjordes av, nämligen arrak, socker, citronsaft, te och vatten. Särskilt fin ansåg man att rullad punsch var, det vill säga punsch som förvarats på fat under en längre skeppstransport.

Under 1800-talet drack man punsch som avec vilket fick ge namn åt de inglasade verandorna, punschverandor. I Carl Michael Bellmans visor kallar han punschen för rack tack vare att arrak ingår som ingrediens i punsch. Rack är alltså ett gammalt ord för punsch.

Hur gör man fromage?

Min mamma älskar punsch. Alltså bestämde jag mig för att bjuda på en god och enkel dessert med punsch – Punschfromage. Fromage är verkligen himla enkelt att göra. Det kräver nämligen bara de två ingredienserna grädde och ägg som man vispar seperat och vänder ihop. Fromagen kan man smaksätta med vad man vill, som i det här fallet punsch. Sedan dekorerar man med vad man vill.

Enkel dessert

Jag tycker också det är väldigt gott att få lite crunch i det hela och brukar gärna servera min fromage med smulade digestivekex. Välj vilka bär du vill till dekorationen, exempelvis jordgubbar, hallon, smultron eller som här, med blåbär. Bären kan förstås också läggas under fromagen som en överraskning. Skippa digestivekexen på toppen för ett helt glutenfritt recept.

Punschfromage

För: 4 personer

Punschfromage

3 dl vispgrädde
2 msk punsch
1 st ägg

1 dl blåbär
1 digestivekex

1. Vispa grädden tjock i en bunke. Vänd sedan ned punschen och blanda försiktigt.

2. Vispa ägget i en egen bunke.

3. Vänd försiktigt ner grädden.

4. Fördela ut blåbär i botten av fyra glas och spara ett till dekoration på toppen. Klicka på moussen och ställ in i kylen minst tre timmar eller över natten. Smula över digestivekex och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.