Quiche med matjessill och rödlök

Recept på aptitretare med sill

Vi myser vidare med mat till glöggminglet och idag bjuds det på quiche med matjessill och rödlök. Quiche är en typ av ostpaj som man kan göra med eller utan pajskal. Den mest klassiska quichen är Quiche Lorraine som görs med skinka. Jag brukar göra min quiche med enbart ost och utan skal, som till dessa små tilltuggen som toppas med matjessill, rödlök och en klick creme fraiche.

Recept hemmagjord glöggDessa små aptitretare passar förstår inte bara till glöggminglet. Jag tycker nämligen de passar precis lika bra till påsk och midsommar. Eller varför inte till nyårsafton? Sill är trots allt en klassisk råvara till våra svenska högtider, så med hjälp av detta enkla recept kan man utan problem bjuda på mumsiga tilltugg.

Gott och enkelt

Jag gör min ostquiche i en fyrkantig springform eller pajform eftersom det gör det enklare att skära till fyrkantiga bitar. Man kan förstås också skära ut runda bitar med hjälp av en stansring. Oavsett vilken vilken typ av form måste i alla fall kanten eller botten på formen vara löstagbar så man får ut quichen utan att förstöra den.

Meny till glöggminglet

Servera förslagsvis dessa små godingar tillsammans med andra tilltugg. Mina favoriter är Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar, Julig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschips och Små grönkålspajer. Kombinera också gärna med hemmagjord glögg.

» Här hittar du ännu fler recept till glöggminglet

Quiche med matjessill och rödlök Quiche med matjessill och rödlök

Cirka 16-20 stycken

Quiche:

4 ägg
3 dl grädde
250g riven ost
salt, peppar, persillade, lökpulver

Topping:

2 burkar matjessill
1-2 dl creme fraiche
1/2 rödlök
gräslök

1. Vispa ihop ägg med grädde, riven ost och kryddor. Häll ut i en fyrkantig form med löstagbar kant eller botten. Grädda i 200°C i 25 minuter. Låt svalna.

2. Skär quichen till fyrkanter och toppa med matjessill, en klick creme fraiche, hackad rödlök och gräslök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.