Quinoabiffar med morotstzatziki och champinjon- och svartkålssallad

Allt du vill veta om quinoa

Har du någon gång testat quinoa? Om inte är det kanske dags nu? Quinoa, även kallad mjölmålla, är en ört som växer i Sydamerika och finns i flera färger, bland annat gult, rött och svart. Quinoan är en så kallad målla. Den som har koll på svenska växter och ätligt ogräs kan säkert känna igen den då den liknar Svinmålla. Quinoa har också en mindre släkting som kallas canihua som också är ätlig.

Quinoa receptI samband med GI-metodens popularitet ökade också quinoans popularitet i Sverige. Både Fredrik Paulun och Anna Skipper använder flitigt denna ört i sina recept eftersom den har en högre mängd protein samt långsammare kolhydrater än flera andra spannmål. Den är alltså utmärkt att byta mot exempelvis couscous eller vitt ris i maträtterna. Quinoa är för övrigt glutenfritt vilket gör att den som är glutenintolerant kan äta den. Visste du förresten att Quinoa uttalas förresten ”Kinwah” och inte ”Kinoooa” som många säger.

» Här hittar du massor av goda recept med quinoa

Goda recept med Quinoa

Quinoa är en härlig råvara som passar bra i soppor, sallader och i vegetariska biffar. Koka quinoan i dubbla mängden vatten under lock. Låt vattnet småputtra och inte stormkoka. Skulle det bli vatten kvar i kastrullen efter kokning är det bara att slå av det. Man kan koka quinoan i vanligt saltat vatten, men för lite extra smak kan man även ha i lite grönsaksbuljong. Jag brukar ta cirka 1 tesked grönsaksbuljong till 3 dl quinoa.

Vilken är den bästa buljongen?

Jag har länge letat efter en bra buljong att använda i maten – men det är svårt att hitta. De flesta buljongerna innehåller transfetter, utfyllnad och en massa annat konstigt. Många köper säkert buljongtärningar från Knorr. Vet du exempelvis vad deras grönsaksbuljong innehåller? Salt, vegetabiliskt fett (palm, shea, sal), smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), socker, jästextrakt, grönsaker 3,9 % (morot, lök, tomat, paprika, purjolök), persilja, kryddor (med bl.a. vitlök, SELLERIFRÖ), karamelliserat socker, maltodextrin, arom (med bl.a. SELLERI), druvsocker.

Bella grönsaksbuljongSom du märker kommer grönsakerna väldigt långt ner på listan och är deklarerade till 3,9 procent! Det du köper är alltså inte en buljong med grönsaker. Du köper salt, ocertifierat palmfett, smakförstärkare, massor av socker samt jästextrakt. Visst låter det gott?

Jag använder Bella Buljong från Herbaria. Den ligger förstås högre i pris (90-100:-) än Knorrs så kallade buljong, men Bella är dryg och innehåller det du betalar för – grönsaker. 2 matskedar Bella Buljong ger cirka 1 liter grönsaksbuljong.

Välj bättre mat

Alla grönsaker och örter i Bella Buljong kommer från kontrollerade ekologiska odlingar. Denna innehåller 37% grönsaker och 9% örter och kryddor. Det här är alltså buljong i pulverform som man bara strösslar i vattnet, så den behöver inte stå kallt eller liknande. När du kokar quinoan till dina smarriga quinoabiffar med getost och soltorkade tomater föreslår jag att du läser en extra gång på innehållsförteckningen till den buljong du använder.

Quinoabiffar

Champinjon- och svartkålssallad

Quinoabiffar med getost och soltorkade tomater

För 6-8 personer (15-17 stycken biffar)

Quinoabiffar med getost och soltorkade tomater

Quionoabiffar:

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong 
1 msk svarta sesamfrön
100g färsk getost
3 ägg
4 bitar soltorkade tomater
2 salladslökar
salt, peppar

Champinjon- och svartkålssallad:

500g champinjoner
100g svartkål
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
1 dl mandel
2 dl kikärtor

Morotstzatziki:

2 morötter
1 vitlöksklyfta
2 dl créme fraiche
salt, peppar

1. Quonoabiffar: Koka quinoan med vatten och grönsaksbuljong – 2 minuter kortare än tiden angiven på förpackningen. Slå av eventuellt överflödigt vatten. Häll över quinoan i en skål och blanda med svarta sesamfrön, färsk getost, ägg, finhackade soltorkade tomater och finstrimlad salladslök. Krydda.

2. Smält smör i en stekpanna och klicka i quinoaröran – cirka 2-3 matskedar per biff. Forma till runda biffar med hjälp av stekspaden. Stek till biffen håller ihop och kan vändas runt. Stek quinoabiffarna knapriga och gyllene på båda sidorna.

3. Champinjon- och svartkålssallad: Gnugga champinjonerna rena och skölj svartkålen. Skär champinjonerna till kvartar och strimla svartkålen till bredare strimlor. Hacka mandeln.

4. Hetta upp ytterligare en stekpanna med en stor smörklick och ha i champinjoner. Låt dessa stekas cirka 3 minuter och ha sedan i svartkål och en pressad vitlöksklyfta. Stek ytterligare 5 minuter och slå sedan på äppelcidervinäger. Låt vinägern fräsa bort och ha därefter ner den hackade mandeln. Stek ytterligare några minuter och blanda sedan i kikärtorna. Låt svalna.

5. Morotstzatziki: Skala och riv två morötter –  riv gärna ena moroten på de stora hålen på rivjärnet och den andra på de små hålen. Pressa en vitlöksklyfta i en skål och klicka på lite smör. Kör i micron 30 sekunder. Blanda de rivna morötterna med vitlöken, creme fraiche och kryddor.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.