Quinoasallad med bönor, gulbetor och soltorkade tomater

Gott tillbehör till middag och buffé

Recept och inspiration på tillbehör, exempelvis till kött, fisk, kyckling och vego kan man aldrig får för mycket av? Eller? Jag publicerar oftast recept på hela rätter, men självklart slinker det emellanåt in roliga och annorlunda tillbehör som man kan piffa upp middagen med. Oftast är det faktiskt så jag själv letar efter inspiration till middagen. För det mesta kanske jag redan har en del av middagen bestämd. Exempelvis en bit rökt lax, färdiggrillad kyckling eller vegobiffar som blivit över från en annan middag. Nu ska det hela kompletteras med ett tillbehör, och då behöver man komma på vad man ska laga.

Sallad till grillat kött och kyckling

Buffé matDenna quinoasallad med bönor, gulbetor och soltorkade tomater är ett gott och matigt tillbehör som kan serveras ljummet eller kallt. Med andra ord kan man göra det i förväg och behöver inte hålla på och varmhålla. Jag tycker också att denna sallad är perfekt att servera vid en somrig buffé eftersom den inte bara kan förberedas – den är lätt att göra mycket av. Lägg upp i en stor, tjusig skål och låt gästerna ta själva.

Komplettera buffén med gratänger och pajer med olika fyllning, diverse protein av kött, fisk och kyckling, såser och röror samt vanliga grönsallader. Även potatisklyftor, dessa lättlagade potatismynt eller en potatisgratäng passar fint på en buffé med mättande innehåll. Här hittar du ännu fler recept som passar till buffé.

Ryggbiff, spett och fläskytterfilé

När det kommer till köttet grillspett är både gott och trevligt att äta av. Även köttbitar som man tillagar hela i bit och sedan skivar upp är trevligt att duka bra. Exempelvis denna grillade fläskytterfilé med vitlök och mangoglaze eller ryggbiff marinerad i apelsin, lime och citron.

Vill man variera smaken på denna quinoasallad kan man ringla på en smaksatt olja istället för vanlig olivolja – exempelvis chiliolja eller vitlöksolja. Man kan också slå på lite balsamvinäger eller variera örterna. Både persilja, libbsticka och oregano funkar fint. Valnötterna kan man variera mot pinjenötter, rostade hasselnötter eller solrosfrön. Välj en vegetabilisk buljong till quinoan, eller koka den med egna kryddor, så blir receptet helt veganskt.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Quinoasallad med bönor, gulbetor och soltorkade tomater

För: 4-6 personer

Quinoasallad med bönor, gulbetor och soltorkade tomater

4 dl vatten
1/2 buljongtärning
2 dl quinoa

400g gulbetor
150g haricots verts
100g valnötter
10 bitar soltorkade tomater
1 liten rödlök
2 dl gröna frysta ärtor
70g röd mangold (1 påse)
1 dl stora kapris
290g urkärnade kalamataoliver (1 liten burk)
salt, peppar
1 tsk torkad timjan (eller 2 msk färsk, hackad timjan)
0,5 dl olivolja

  • Koka upp vatten och buljong och ha i quinoan. Dra ner temperaturen så det sjuder och låt quinoan sjuda i 15 minuter.
  • Skala och dela gulbetorna till mindre bitar och koka dem mjuka i saltat vatten – cirka 20-30 minuter. Skär haricots vertsen till tredjedelar och lägg ner dem i vattnet med gulbetorna när det är 3 minuter kvar av koktiden.
  • Hetta upp en stekpanna och rosta valnötterna några minuter så de får lite färg.
  • Strimla de soltorkade tomaterna och klyfta rödlöken tunt. Tina ärtorna i varmt vatten om de är frysta. Blanda allt på ett stort fat med mangold, kapris och oliver. Smaka av med salt, peppar och olja.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.