Quinoasallad med honungs- och getostdressing och grillad sparris

Sommarmat till picknick och buffé

Med värmen kommer också suget efter lättare mat – i alla fall för mig. Grytor och mättande husman håller jag mig till på vintern, medan sommarens mat gärna ska gå enkelt att laga och inte göra en däst och proppmätt. Trenden att äta grönt håller också i sig, vilket är utmärkt när man vill äta köttfritt under sommaren. Denna quinoasallad med honungs- och getostdressing och grillad sparris är vegetarisk och passar den som äter laktovegetariskt.

Saknar man ändå en bit kött, fisk eller fågel kan man förstås servera denna sallad som ett tillbehör. Jag tycker också den är smidig att ta med ut på picknicken eller servera på en buffé. Lägg upp på ett stort fat och låt folk ta själva. Komplettera med goda tillbehör och dressingen.

Enkelt och vegetariskt

Vår- och sommarmat ska inte behöva ta tid och vara svår att få till. Det är också perfekt när maten kan förberedas i förväg. Med hjälp av trefärgad quinoa blir salladen härligt färggrann, och förstås mättande. Jag serverar det hela med grillat bröd som man bara penslar med smör och lägger på grillen. Lägg gärna upp maten på ett stort fat så blir det stiligt och dekorativt.

» Här hittar du fler goda sommarrecept

Quinoasallad med honungs- och getostdressing och grillad sparris

För: 4 personer

Quinoasallad med honungs- och getostdressing och grillad sparris

Quinoasallad med grillad sparris:

6 dl vatten
1 msk grönsaksfond
3 dl quinoa tricolore
1 dl sötmandel
1 knippe grön sparris
1 burk kronärtskockshjärtan
1/2 röd lök
70g rucola
1/4 kruka slätbladig persilja
salt, peppar

Tillbehör:

smör
rustikt bröd

Honungs- och getostcreme:

200g getost
1 msk honung
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

1. Koka upp vatten och grönsaksfond. Ha i quinoan och koka den enligt anvisningen på förpackningen.

2. Rosta mandeln med lite smör och salt i en stekpanna. När de fått färg är de klara. Låt svalna.

3. Halvera kronärtskockshjärtanen och skär rödlöken till tunna klyftor. Fördela ut rucola och varva med quinoa, mandel, lök och kronärtskockshjärtan. Krydda ett varv.

4. Skiva brödet. Smält smör och pensla sparris och bröd med det. Grilla eller stek sparris och bröd i en grillpanna så de får fina ränder. Lägg sparrisen överst på salladen. Servera det grillade brödet till.

5. Skala getosten och rör ihop med honung, creme fraiche, vatten, äppelcidervinäger, salt och peppar. Ringa dressingen över salladen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.