Quorn filéer med nektarin- och kokosris

Enkelt och gott till middag

Quorn filéer med nektarin- och kokosris är en fruktig och smakrik rätt som passar fint att variera middagen med. Framför allt när man vill äta något vegetariskt. Ja, ovo-vegetariskt och lakto-vegetariskt alltså. Denna goding är också lätt att laga och passar bra att svänga ihop när det finns nektariner och persikor i butik. Har man inte tillgång till färsk frukt kan man även byta mot torkad frukt – exempelvis torkade aprikoser. Välj gärna torkad frukt som kallas för ”soft” eller liknande. Dessa är nämligen saftigare och inte lika torra. Man kan alltid känna på påsen hur hård den torkade frukten är.

RotsakerKokoschips brukar man kunna köpa i lösvikt i välsorterade matbutiker. I mindre butiker kan man hålla utkik efter askar eller påsar med kokoschips. Jag använde mig av Kung Markattas naturella kokoschips som både är ekologiska och består av fina, stora flarn. Det är alltså inget friterat vi prata om utan helt enkelt vanliga flagor som skrapats ur kokosnöten.

För den som vill äta vegetariskt

Vill man göra rätten i förväg kan man fixa riset och värma på det när det är dags att äta. Glöm inte att ris behöver en hel del salt för att smaka något. Salta vattnet du kokar riset i. Salta extra på tallriken om det känns mjäkigt – detta ris behöver nämligen lite sälta för att det ska hända något med nektarinen och kokosen. Men som sagt, addera hellre det extra saltet efteråt på tallriken snarare än att översalta från början. Alla föredrar ju också olika mängd salt.

Tänk på att Quorn-filéerna skall stekas medan de fortfarande är frysta. Jag brukar steka dem till de fått fin yta och är helt uppvärmda. Vill man ha rätten ovo-vegetarisk byter man såsen bestående av creme fraiche mot Oatlys veganska creme fraiche iMat. Den som gärna äter kött kan enkelt byta quorn-filéerna mot kycklingfilé eller mot köttfärsbiffar. Det blir precis lika gott.

» Här hittar du massor av vegetariska recept

Stilren och diskret köksfläkt

Nu så här när sommaren är över blir det en hel massa mat lagad hemma i mitt nya kök. Du kanske har kollat in det nya köket? Om inte annat kan det kanske inspirera när du ska fixa i köket? Köksutrustningen kommer från AEG medan köket kommer från Electrolux Home. Man har även installerat en köksfläkt från Fjäråskupan. Jag pratade tidigare med en kollega som trodde att Fjäråskupan var en särskild typ av fläkt, men så är inte fallet. Fjäråskupan har flera olika fläktar – både snygga och diskreta, enligt min mening.

Köksfläkt FjäråskupanKöksfläkt Fjäråskupan

I samband med att det nya köket byggdes passade man på att bygga om fläkttrummorna som löpte utmed kökets tak (eftersom köket har centralventilation). Den gamla trumman hade tre olika höjder och var onödigt hög, så istället byggde man en trumma som var lika hög som röret. Vilken skillnad det blev! Eftersom det som sagt är centralventilation, och en kolfilterfläkt skulle låta alldeles för mycket när vi filmar, fick det bli en diskret skåpmonterad köksfläkt från Fjäråskupan.

Detta är en tystgående köksfläkt med en knapp som öppnar spjället. Den har ordentlig belysning med sex spottar samt en in- och utfällbar glasskiva. När man inte använder hällen fäller man alltså bara in glasskivan och inget syns. Smidigt. Passande nog heter modellen diskret.

» Här kan du se alla bilder på det nya köket

Quorn filéer med nektarin- och kokosris

För: 4 personer

Quorn filéer med nektarin- och kokosris

Nektarin- och kokosris:

5-6 dl vatten
salt
3 dl jasminris
1 tsk vitlökspulver
1 röd lök
1 dl kokoschips (se ovan)
1 nektarin
1 tetra/burk kokta kikärtor (a 400g)

Stekta Quorn Filéer:

1 paket quorn filéer
rökt paprikapulver, spiskummin, lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

1 dl creme fraiche
1 msk chipotle tabasco

1. Koka upp 5-6 dl saltat vatten. Ha ner riset och låt det sjuda under lock i 15 minuter. (Observera att många risförpackningar för jasminris har alldeles för lång koktid – hela 20 minuter – vilket gör att riset kokar sönder. Kolla av riset efter 15 minuter så det inte är för hårt, ta av från plattan och låt riset stå under lock – då brukar det bli allra bäst.). Rör i vitlökspulver, finhackad rödlök och kokos. Skär nektarinen till mindre bitar. Blanda ner nektarinen och kikärtor. Smaka av riset och kolla om det behöver med salt.

2. Stek de frysta quorn-filéerna i smör och med kryddor tills de fått fin yta och är tinade.

3. Rör ihop creme fraiche med chipotle tabasco.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.