Vad är Quorn?

Quorn sägs vara bra av en massa orsaker. Själva proteinet som Quorn görs på kommer från svamp – nämligen samma protein som finns i champinjoner och tryffel. Proteinet är högkvalitativt med låg fetthalt och är helt fritt ifrån transfetter och kolesterol. Tränar man eller vill skippa kött är Quorn en bra ersättare. Vill du läsa mer om det protein Quorn baseras på så kan du kika här.

Köttfri Måndag

Själv älskar jag kött men kan ibland tycka att köttfärs och korv kan innehålla läskiga bitar (brosk), dessutom känns det ibland rätt fräsch att ha en köttfri middag. Lagar jag pasta skippar jag nästan automatiskt köttet, jag vet inte varför, men det bara blir så. Förr, när någon sa Quorn tänkte jag alltid på militanta veganer som gick runt med fjällräven-kånken och avklippt hår och slog en på truten om man sa något negativt om morötter. Jag har fått omvärdera min lite barnsliga syn på detta, för jag är riktigt imponerad efter att ha testat det själv.

Eftersom jag själv anser mig vara kryddornas mästare tyckte jag att det inte borde vara så knepigt att få Quorn att smaka gott. Dum som jag var berättade jag för sambon innan att det skulle bli Quorn till middag. Det hade ju varit kul att se om han märkte att det inte var kött. Sagt och gjort begav jag mig till butiken och fick tag i ett paket med Quorn Färs. Här skulle det göras burgare!

För sent insåg jag dock mitt misstag…

De tillfällen då jag har rotat runt i korgen med alla Quorn-produkter har jag sett att det fanns både bullar och biffar. ”Hur lat får man bli”, tänkte jag, men det fanns ju en förklaring som jag insåg när jag hade tinat min färs och kikat på förpackningen. På förpackningen står det nämligen att man ska tillaga färsen i fryst skick. Ganska snabbt förstod jag att den här färsen inte skulle bete sig som en gammal hederlig köttfärs oavsett hur mycket ägg man hade i smeten. Den är alltså rätt omöjlig att få att hålla ihop och är tänkt till maträtter som Chili Con Carne. Som tur var har vi resurser hemma, så efter att ha blandat ihop färsen precis som vanligt stekte jag biffarna i utskickare. Då hölls de ihop och blev dessutom perfekt runda.

Grilla vegetariskt

Knarrost är ju så fantastiskt gott, och istället för tjocka, svårtuggade hamburgerbröd används tortillabröd – jag använde Corn-tortillas för lite extra smak. Sambon gav den betyget ”det här var det bästa du har lagat på länge”, och då vet man att det är guldstjärna i kanten. Resultatet blev en lätt och god hamburgare, helt utan kött. Jag kommer definitivt att laga det här igen! Denna rätt kan man för övrigt också lägge på grillen – perfekt när man vill grilla vegetariskt.

Quornburgare med halloumi och basilikacreme

För: 4 personer

Quornburgare med halloumi och basilikacreme

Basilikacreme:

2 msk pesto
1 dl creme fraiche (34%)
salt, peppar

Hamburgertillbehör:

1 röd paprika
1/2 gul lök
200g halloumi
1 tomat
70 rucola
4 (Corn) tortillabröd
4 grillpinnar

Biffar:

1/2 gul lök
2 ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk skånsk senap
1 tsk liquid smoke
1 vitlöksklyfta
1 liten morot
300g Quorn färs
salt, peppar

1. Rör ihop pesto med creme fraiche och kryddor och ställ sedan svalt.

2. Kärna ur paprikan, dela den till fyra klyftor. Rosta i en torr stekpanna – gärna så den blir lite sotig. Lägg av på en tallrik och dra över lite salt och peppar. Skiva hälften av löken till lökringar. Skiva upp halloumin till fyra stora plattor och stek eller grilla dessa så att de får fin stekyta på båda sidor.

3. Finhacka resten av löken. Rör ihop med ägg, sambal oelek, senap, liquid smoke och pressad vitlök. Riv moroten och blanda med färsen och äggröran. Krydda och rör ihop allt. Hetta upp en stekpanna eller invänta glöd på grillen. Forma till biffar i en utskickare och stek eller grilla på halster så att de får fin färg på båda sidorna.

4. Skiva upp tomat och skölj rucola. Lägg ett tortillabröd på tallriken, lägg den grillade paprikaklyftan i botten, följt av rucola, halloumi och sedan quornbiffen ovanpå. Avsluta med en skiva tomat och lökringar. Ringla lite basilikacreme över och vik sedan över tortillabrödet och fäst med en grillpinne.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.