Quornfiléer med fetaost- och ramslöksröra

God vegetariskt vardagsrätt

Av de köttersättningsprodukter jag testat tycker jag bäst om quorn. Quorn har en konsistens och struktur som är otroligt lik den i kött – framför allt quornfiléerna som är läskigt lika kyckling. Jag har till och med vid ett tidigare tillfälle lurat sambon att det var kyckling. Idag vet han bättre :)

Detta recept på quornfiléer med fetaost- och ramslöksröra blev en ny favorit där hemma när vi hade kylskåpstömning och inte orkade laga något avancerat. Jag hade också massor av ramslök liggandes och tyckte att det kunde göra sig bra i en röra med fetaost. Det hela blev en vegetariskt vardagsrätt som både blev mättande och god. Självklart kan quornfiléerna kan bytas mot vilket protein man vill. Det går alltså lika bra med köttbullar eller en köttbit till.

Recept med ramslök

Quorn filéer görs av svampprotein, även kallat mykoprotein. Tillaga dem frysta och låt alltså bli att tina dem innan de steks. Detta gör att de behåller sin struktur. Perfekt är det också när man glömt att lägga fram något på upptining tidigare på dagen. Har man inte tillgång till ramslök går det bra att byta mot gräslök eller mot en vitlöksklyfta. Jag brukar alltid ha en omgång strimlad ramslök i frysen eftersom det funkar precis lika bra som att ha vilken ört som helst infryst.

» Här hittar du fler recept med ramslök

Quornfiléer med fetaost- och ramslöksröra

För: 4 personer

Quornfiléer med fetaost- och ramslöksröra

Stekta quornfiléer:

1 påse Quorn filéer
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Stekt sallad med brysselkål och tomater:

15 brysselkål
15 sockerärtor
4 morötter
1 röd lök
15 romanticatomater
3 salladslökar

Fetaost- och ramslöksröra:

150g fetost
2 dl creme fraiche
15 blad ramslök
salt

1. Halvera brysselkål, strimla sockerärtor på längden, skär morötterna till mindre bitar, och hacka den röda löken. Strimla salladslök och halvera tomater och spara vid sidan av.

2. Koka upp en kastrull med saltat vatten och ha i brysselkålshalvor och morötter. Låt sjuda i 2 minuter. Slå av vattnet. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner morötter, brysselkål och röd lök. Stek under omrörning i cirka 5 minuter så det får lite yta och löken mjuknat. Salta och peppra. Ha ner sockerärtorna och stek ytterligare en minut. Ha ner tomaterna och dra pannan åt sidan.

3. Ta fram de frysta quornfiléerna och stek dem under tiden med smör och kryddor tills de fått fin färg.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.