Quornfiléer i ugn med gräddsås och champinjoner

Vegetarisk vardagsmat

Vill du äta köttfritt och vegetariskt, men fortfarande vill åt den struktur som kött har? Varför inte testa ett recept med Quorn Filéer? Quorn Filéer liknar kycklingfiléer till utseende och konsistens, men görs av svampproteinet Mykoprotein. Mykoprotein är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein som är naturligt fettsnålt och rikt på protein och fibrer.

Dessa Quornfiléer i ugn med gräddsås och champinjoner är en god vardagsrätt som lagas klart i ugnen. Det är ett smidigt sätt att laga mat på när man inte har tid att hålla på och trixa med olika moment.

Mat som lagas i ugnen

Själva quorn-filéerna behöver man inte tina innan de ska tillagas. De ska nämligen vara frysta för att behålla sin struktur. Jag gillar när saker och ting har lite yta och fått smak genom den så kallade maillardrekationen (uttalas majard). Det är denna som ger färg och smak när man hettar upp råvaror som innehåller kolhydrater och aminosyror (alltså sockertarter och protein). Alltså steker jag filéerna innan de åker ner i ugnsformen. Servera denna goda rätt med ris eller couscous, samt halverade cocktailtomater för att få in lite syra i det hela.

» Fler recept på enkel vardagsmat hittar du här

Quornfiléer i ugn med gräddsås och champinjoner

För: 4 personer

Quornfiléer i ugn med gräddsås och champinjoner

1 paket quorn filéer
1 burkar hela champinjoner
3 salladslökar
salt, peppar
5 dl vispgrädde
1 msk ljus redning
1 msk chipotlepasta
2 tsk torkad timjan
salt, peppar

Tillbehör:

ris eller couscous* för 4 personer
250g cocktailtomater

1. Slå av vattnet från champinjonerna. Hetta upp en stekpanna så den är riktigt varm och stek de frysta quornfiléerna och champinjonerna i smör. Salta och peppra. Lägg över dem i en ugnsform.

2. Strimla salladslök och strössla över. Vispa ihop grädde med redning, chipotlepasta och kryddor. Slå stanningen över formen och ställ in i 225°C i cirka 20-25 minuter.

3. Koka riset eller couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Servera med halverade cocktailtomater, och varför inte saltrostade frön?

*Observera att couscous inte är glutenfritt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.