Quorntacos med bönröra och tomatsalsa

Vegetariska alternativ till kött

Jag brukar fundera över varför vegetariska och veganska råvaror jämt ska heta samma sak som råvaror med kött. Det ska finnas färs, biffar, filé och korv – och allt ska vara utan kött. Varför kan man inte komma på egna ord och rätter, och varför ska allt likna kött? Egentligen?

Oumph!

För den som nu vill äta köttimmitation i vegetarisk tappning finns det många bra alternativ. Och visst är det roligare att variera sig med annat än grönsaker, nötter och bönor. Vi har nyheten Oumph! som görs på sojaprotein från sojabönor. Oumph! är visserligen inte ekologisk men görs på soja som är inte är genmodifierad. De första analyserna visar på 0,2% GMO i blandningen. I dagsläget har man åtta olika varianter att välja på.

Tofu och Seitan

Det finns Tofu som ser ut som färskost men som görs på protein från sojabönor. Det finns också Seitan som uppfanns i Kina på 1000-talet och görs av det vetegluten som blir kvar när man tvättat ur stärkelsen ur vetet.

Quorn

Quorn FärsDet fjärde alternativet är Quorn som görs på mycel från svamparten Fusarium venatum som sedan blandas med aromämnen och äggvita. Svampen upptäcktes ursprungligen i en trädgård i byn Marlow i norra England, på gränsen mot Skottland på 1960-talet. I Sverige introducerades livsmedlet år 1999.

Mykoprotein är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein som är fettsnålt och rikt på fibrer. Quorn är det första globala varumärket med köttalternativ som certifierats av tredje part för lågt klimatavtryck.

Köttfria recept

Att äta köttalternativ istället för kött kan i längden vara ett mer hållbart alternativ. Exempelvis är koldioxidavtrycken från Quorn Färs 70% lägre än från nötkött. Att äta mer köttfritt är också bra ur det globala perspektivet. Vi vet att mänskligheten behöver byta från kött till ett växtbaserat proteinintag, samtidigt som djurhållningen världen över måste förändras på ett vis som både respekterar djur, människor och miljön. Det kräver nya sätt att göra mat, och att vi som konsumenter ställer krav och driver utvecklingen mot bättre, hållbar mat.

På tal om hållbarhet, visste du förresten att en barnfamilj skulle kunna spara mellan 3000 till 6000 kronor om året om de tog hand om sina matrester i stället för att slänga dem? Det är otroligt hur mycket som kastas i våra hushåll på grund av okunskap. Ju mer vi återvinner, desto bättre är det för miljön. En matvara som passerat sitt bäst före-datum blir inte automatiskt dålig – den var bara garanterad att vara som bäst före.

Så hur gör man för att inte slösa så mycket mat?

Kan man frysa om maten?

Köttfärs knepDet finns en myt om att man inte ska frysa in mat flera gånger, det här är helt felaktigt. Visst kan det man fryser in bli lite torrare, men det är bara att göra ett försök, för vad har man att förlora? Mat klarar sig dessutom mycket längre än man kan tro i frysen. Det finns ett uppskattat tidsspann på hur länge olika typer av kött och fisk ska ligga i frysen innan det blir dåligt. Jag har ätit kött som legat över ett år i frysen och det var hur fint som helst. Bara man paketerar det bra och inte råkar ut för några elavbrott. Livsmedelsverket rekommenderar saker i all ära för att vi inte ska bli sjuka, men det är också på bekostnad av allt det slöseri som förekommer.

Vegetariskt tacorecept

Det här receptet har jag gjort med Quorn färs. Tillbehören var såna vi hade hemma – en ostskalk som fick bli riven ost, en burk svarta bönor, trött selleri och paprika från längst in i kylen samt en skrynklig chilifrukt. Tomatsalsan gör jag alltid själv och köper aldrig färdig, såvida det inte är i nödfall. Då blir den godare och utan en massa tillsatser och onödigt socker – och ja, en nypa socker är bör man ha för att runda av syran i tomaterna.

Detta recept på tacos är riktigt gott och ett kul alternativ när man vill vara lite ekonomisk och äta vegetariskt. Vill man nu ändå ha sitt kött passar det förstås lika bra med vanlig nötfärs. Kolla också in det vegetariska receptet på tacos med strimlad Quorn-schnitzel som är hur gott som helst.

» Ännu fler fredagsrecept hittar du här

Quorntacos med bönröra och tomatsalsa

För: 4 personer

Quorntacos med bönröra och tomatsalsa

Bönröra med paprika, selleri och chili:

1 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 stång blekselleri
1 liten röd chilifrukt
1/2 tetra kidneybönor
1/2 tetra svarta bönor
salt, peppar

Tomatsalsa:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 röd chilifrukt
1/2 tsk strösocker
salt, peppar

Guacamole med vitlök, rödlök och tomat:

6 cocktailtomater
1/2 rödlök
2 avocado
1 vitlöksklyfta
1/2 lime
1-2 tsk chiliflakes
salt, peppar

Quorn färs:

1 paket Quorn färs (300g)
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk acho chilipulver
1 msk chili explosion
salt, peppar

Tillbehör:

1 paket mini soft tortilla
gräddfil
riven ost

1. Hacka gul lök och ha ner i en stekpanna med smör. Hacka paprika, selleri och röd chili. Ha ner i pannan när löken mjuknat. Stek ett par minuter. Skölj kidneybönor och svarta bönor. Blanda i en skål med det stekta och smaka av med salt och peppar.

2. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i smör i en kastrull på mediumvärme. När löken börjar bli genomskinlig, ha ner krossade tomater och hackad chili. Blanda i socker, salt och peppar. Låt allt koka upp och dra sedan ner värmen så det knappt småputtrar. Låt puttra under lock i 30 minuter eller till salsan har kokat ner och blivit tjock. Smaka eventuellt av med mer salt om det behövs.

3. Skär tomaterna till kvartar och hacka rödlöken. Skeda ur avocadona slarvigt med en sked. Blanda med pressad vitlök, tomater och rödlök. Pressa över saften från en halv lime och smaka av med chiliflakes, salt och peppar.

4. Ha ner den frysta quornfärsen i en het panna med smör. Ha ner alla kryddor och stek till färsen tinat och fått yta. Servera på mini soft tortilla med gräddfil och riven ost.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Receptet på Quorntacos med bönröra och tomatsalsa är enkelt, klimatsmart och riktigt god vegetarisk fredagsmat.