Rabarbercurd

Läckert rosa curd med rabarber

Att få till en härligt rosa rabarbercurd är inte det minsta svårt. När vi köpte vårt landställe för några år sedan stod där redan en rabarberplanta ute i trädgården. Detta var en sån där rabarber där skaften är röda längst ner och sedan blir gröna ungefär på mitten. Eftersom plantan redan stod där vet jag inte vilken sort det är. Det enda jag vet är att det inte är en röd sort.

Jag tycker faktiskt att det blir allra finast när curden inte blir så där knalligt röd utan lite mer aprikos-rosa. Bre curden på scones eller använd den i sommartårtan. Det gjorde jag och det blev jättebra. Om du precis som jag inte har en rabarbersort som är helröd, ta den röda delen på rabarberskaften. Den lite mer grönaktiga delen av stjälken kan man spara till paj eller till rabarbersaft.

Rabarber

Hemmagjord, enkel rabarbercurd

I min curd har jag i lite mindre socker än i andra recept eftersom den annars blir så himla sötsliskig. När jag gör min curd varken silar jag den eller har i majsstärkelse – jag mixar den. Man kan förstås ha i lite stärkelse om man vill ha den tjockare, men köttet på rabarbern gör det simmigt vilket gör att man inte behöver ha i extra stärkelse. När man behåller allt fruktkött från rabarbern får den också en riktigt fin färg. Dessutom slipper man hålla på och joxa med silduk som man sedan måste tvätta ren. Ner med mixerstaven och skölj sedan av den. Så smidigt!

En sak att tänka på är att curden håller lite kortare när man även använder skalet. Min klarade cirka 1—2 veckor innan det kom en liten mögel-plätt på ytan. Den var förstås bara att skeda bort och nu cirka en månad senare är den fortfarande ok. Tvätta rabarbern noga (du kan till och med använda lite diskmedel) innan du använder den och ha ner den i en noga använd burk så håller den längre. Glasburkar kan man sterilisera genom att ställa in i ugnen på 150–175°C i cirka 15–20 minuter.

» Här hittar du fler goda recept med rabarber

Rabarbercurd

Rabarbercurd

6–7 dl

500g rabarber
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 ägg (L)
50g smör (saltat)

  • Skölj rabarbern och skiva den i centimetertjocka bitar. Ha ner rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten och socker. Koka i 10–15 minuter. Rör om då och då. Lägg på ett gläntat lock på slutet om det börjar stänka.
  • Mixa allt slätt med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör i ägget och smöret och låt det svalna.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.