Rabarberglazad flankstek med ugnsbakta parmesantomater, tryffelbearnaise, grön sparris och krysspotatisar

Härlig sommarmat till grillen

Det har blivit mycket festligt mat på sistone. Men varför ska man spara på krutet till helgen? Det går ju precis lika bra att lyxa till det mitt i veckan. Som en kompis till mig sa, ”dina recept låter så svåra och trixiga, men när man kollar hur de är gjorda så är de faktiskt väldigt enkla att laga”.

Vad vill jag ha sagt med det? Låt dig inte avskräckas, namnet är bara till för att impa på polarna eller svärmor. Egentligen är det inte så svårt – precis som min goda vän hade kommit fram till.

Recept med rabarber

Den här grillade flanksteken passar bra vilken som helst och går lätt att byta ut mot ditt favoritkött. Tryffelbean är köpt på burk och kommer ifrån Hälsingestintan. Den är så det blir älskog i munnen, som vi brukar skoja hemma hos oss. Så, laga till helgen – eller redan idag. Smaklig spis!

Flankstek med ugnsbakta parmesantomater och krysspotatis

För: 4-6 personer
Temperatur: 225°

Flankstek med ugnsbakta parmesantomater och krysspotatis

Rabarberglaze:

1 rabarberstjälk
1 tsk balsamvinäger
3 msk olivolja (Foglia)
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
0,5 tsk liquid smoke
0,5 dl strösocker
0,5 dl råsocker
salt, peppar
700g flankstek

Krysspotatisar:

8 mellanstora potatisar
salt

1 knippe sparris
4 tomater
100g parmesanost
1 burk tryffelbearnaise

1. Finhacka rabarbern. Blanda ihop balsamvinäger, olivolja, pressad vitlök, sambal oelek och liquid smoke. Rör ner både sockersorterna samt kryddor och ha sedan ner glazen i en kastrull. Låt puttra på mediumvärme till glazen börjar bli simmig. Ställ åt sidan så att den får stelna till.

2. Värm ugnen till 225°C. Gnugga potatisarna och skär sedan ett kryss på ovansidan. Fördela ut potatisarna i en ugnsfast form med krysset uppåt, salta och ställ sedan in i ugnen i cirka 1 timme.

3. Skär bort det gröna fästet på tomaterna och skär sedan ett ytligt kryss vid urholkningen. När det är 30 minuter kvar av tiden på potatisen, placera tomaterna i ena änden av formen och ställ in i ugnen igen. Ta ut formen efter 15 minuter, riv parmesanost över tomaterna och låt sedan stå ytterligare 15 minuter (totalt 30 minuter.)

4. Grilla köttet och sparrisen. När köttet har en innertemperatur på cirka 58-60° är det klart. Pensla med rabarberglazen och servera sedan tillsammans med tryffelbearnaise.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.