Rabarberkaka med vaniljsås

Recept med rabarber

I odlingarna på landstället växer numera riktigt stor rabarber. Det här är ett nytillskott i odlingslådorna som min mamma fått av en kollega. Varje gång jag skördar av rabarbern tänker jag alltid på hur tråkigt det är att man inte kan äta bladen. Bladen är så stora att man kan använda dem som paraply utan problem, men eftersom de innehåller en stor mängd oxalsyra bör man undvika att äta av dem.

Vad ska man göra med rabarber?

Själva rabarberstjälkarna går däremot utmärkt att skörda och äta. Dessa ska man helst bryta av från växten när de plockas, inte skära av. När man bryter bladet rakt utåt blir det som en liten hästsko nedtill, och det är också så de brukar se ut när man köper dem i butik. Många gör rabarberkräm, sylt, saft och paj av sin rabarber. Jag tycker det är kul att variera det hela och har gärna rabarbern i huvudrätterna och inte bara i en dessert. Exempelvis Järpar med syrad fänkål, bönsallad och rabarbertzatziki eller Kalvfärsbiffar med cheddar, frästa grönsaker och rabarber.

Världens bästa rabarberkaka

Paj känns också lite uttjatat (även om det är himla gott och enkelt) så denna sommar bestämde jag mig för att göra en god rabarberkaka. Vi har redan gjort den två gånger under ett par veckor eftersom det blev så gott. Den är också verkligen superenkel at göra vilket i min värld gör det till världens bästa rabarberkaka.

» Här hittar du fler goda recept med rabarber

Rabarberkaka med vaniljsås

För: 6-8 personer

Rabarberkaka med vaniljsås

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
100g smör

3 stänger rabarber
1 msk muscovadosocker

Servera med:

1 tetra vaniljsås

1. Starta ugnen på 200°C. Lägg smöret i en springform på 23 centimeter i diameter och ställ in i ugnen så smöret smälter.

2. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, salt och bakpulver i en bunke.

3. Vispa upp ägget i en skål och ha ner det smälta smöret. Smöra formen med resterna av det smälta smöret. Vispa ihop smöret och ägget och rör sedan ner i mjölblandningen. Forma till en deg.

4. Skiva rabarbern till cirka 2-centimetersbitar. Fördela ut i springformen som stubbar med skurna sidorna uppåt och nedåt. Strössla muscovadosocker på rabarbern och platta ut degen ovanpå så det täcker. Ställ in och grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200°C.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Rabarberkaka med vaniljsås skulle kunna vara det bästa receptet på rabarberkaka – enkel att göra och hur god som helst!