Rabarberpaj med frasig smuldeg

Värt att veta om rabarber

Varje gång jag ska skriva om ett recept här i bloggen funderar jag på vad man kan lära sig i samband med det. Finns det något intressant att nämna om någon särskild råvara? Finns det något som är värt att prata om kring tillagningen? För det mesta finns det ganska mycket att säga. Som till denna rabarberpaj med frasig smuldeg, där vi naturligtvis ska prata om rabarber. Vad annars?

Rabarber är en lättodlad grönsak. Ja, du läste rätt. Det är faktiskt en grönsak. Från och med våren och under hela sommaren kan man skörda av sin rabarber. Ta de rödaste stjälkarna och bryt av dem genom att rikta ut bladet och vicka loss det. Man ska alltså bryta loss rabarbern och inte skära loss bladen. Snittet som blir kvar om man skär kan nämligen göra att svamp och röta angriper plantan.

Ät bara stjälken, inte bladet

Man äter bara stjälken på rabarber, inte bladet. Rabarber innehåller äppelsyra och oxalsyra. Oxalsyra finns även i växter som harsyra, ängssyra, rödbetsblast, spenat mfl. Har man dåliga njurar är oxalsyra något man bör undvika. Småbarn (som inte har fullt utvecklade njurar) och personer med anlag för njursten bör inte äta rabarber. Rabarberns blad innehåller väldigt stora mängder oxalsyra. I stora mängde kan oxalsyra vara giftig och just därför ska man inte äta bladen.

Sommardessert som kan förberedas

Rabarberpaj är lite av en klassiker när det kommer till rabarber. Många gör också saft och marmelad. Denna rabarberpaj med frasig smuldeg är enkel att göra och passar fint att servera som dessert under sommaren. Tack vare att en paj kan förberedas är det en utmärkt dessert att bjuda på när man har många gäster. Då lagar man bara pajen i förväg och värmer sedan på. Jag tycker att det är tillräckligt med jobb att laga en paj, så jag använder naturligtvis färdig vaniljsås. Då håller jag mig till Arla kökets vaniljsås som även finns som laktosfri. Du hittar den i mejerikylen.

Ekströms vaniljsås, även kallad marsan, köpte jag förr men undviker nu helt och hållet eftersom den inte innehåller en enda vettig ingrediens. Skummjölkspulver, socker, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel (gelatin, E412, E407), emulgeringsmedel (E471), vaniljarom, salt, vanilj, färgämne.

Japp, där har du innehållet på Marsan. Visst låter det verkligen supersmarrigt med alla dessa onödiga ingredienser…? Vill du däremot göra egen vaniljsås rekommenderar jag att man provar detta recept hos Köket. Jag föredrar att i första hand länka till andra bloggar när jag rekommenderar ett annat recept, men detta är så himla enkelt och innehåller inga andra ingredienser än vad en klassisk vaniljsås faktiskt bör innehålla. Jag kan även rekommendera att man serverar rabarberpajen med hallonsorbet som passar oväntat bra.

» Här hittar du fler goda recept på desserter

Rabarberpaj med frasig smuldeg Rabarberpaj med frasig smuldeg

För: 6-8 personer

Pajdeg:

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
100 gram smör
0,5 dl olja
1 st ägg

Fyllning:

4-5 stora stjälkar rabarber
2 msk smör
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse

Tillbehör:

vaniljsås eller hallonsorbet

  • Blanda vetemjöl och bakpulver med vaniljsocker och strösocker. Knåda ihop med rumsvarmt smör och sedan olja och ägg. Platta ut degen i en smörad pajform och förgrädda i 200°C i 5 minuter.
  • Hacka rabarbern och ha ner i en kastrull med smör. Rör i sockret och stek på rabarbern någon minut. Rör i majsstärkelsen, rör ihop och ta från plattan. Ha ner rabarbern i pajskalet och grädda i 200°C på över- och undervärme i 30-35 minuter. Servera med vaniljsås eller hallonsorbet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.