Rabarberpaj med vit choklad och vaniljgrädde

Den bästa sommardesserten

Det är något lite vuxet och helt underbart med rabarberpaj. Jag minns när jag var liten och pappa gjorde rabarberpaj. För mig är det sommar, men trots det kunde jag tycka att det var lite surt. Rabarber har trots allt en speciell och lite sofistikerad smak – en smak som inte alla gillar men som man kan lära sig att tycka om.

Godaste rabarberpajen

Så här på sommaren är det som sagt två desserter som är klassiska – jordgubbstårta och rabarberpaj. Ingen av dem är heller svåra att göra. Syrlig rabarberpaj med len vaniljgrädde är underbart – men har du provat med vit choklad på toppen? Det blir gudomligt gott, och frågan är om det inte blir den godaste rabarberpajen?

Annorlunda paj med rabarber

Den här rabarberpajen är lite annorlunda. De flesta radar upp rabarber i ett pajskal och stoppar in i ugnen. Till den här pajen får rabarbern istället koka ihop på samma vis som när man gör pumpapaj. I ett frasigt pajskal får sedan smeten stelna och toppas med vit choklad. Det blir nästan lite lakrits-ton på det hela och fantastiskt gott. De klassiska rabarberpajätarna såg lite skeptiska ut när de inte fick en paj som såg ut som vanligt. Men, det gick snabbt över när de hade smakat den.

Egentligen föredrar jag faktiskt att ha rabarber i huvudrätter eftersom det är lite för lätt att komma undan med rabarber i desserten. Frukt och bär i mat blir en trevlig brytning som lyfter maten lite extra, så varför inte prova en glaze till köttet med rabarber, eller ännu knasigare – sill med rabarber till midsommarbordet? Det blir oväntat gott och brukar höja ett par ögonbryn. Våga lite.

» Recept med rabarber hittar du här.

Rabarberpaj med vit choklad och vaniljgrädde

För: 8-10 personer

Rabarberpaj med vit choklad och vaniljgrädde

Pajfyllning:

900g rabarber
2 dl vatten
2 msk flytande honung
0,5 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 ägg
75g vita chokladknappar

Pajdeg:

5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
200g smör

Vaniljgrädde:

3 tsk vaniljpulver (Kung Markatta)
2 dl vispgrädde

1. Skölj och hacka rabarbern i centimeterbreda bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner rabarbern. Stek under omrörning några minuter. Ringla över honung och strössla över socker. Rör ihop och rör sedan ner vattnet. Låt det puttra upp under ett par minuter och rör sedan ner majsstärkelsen. Ställ åt sidan och låt svalna.

2. Arbeta ihop mjöl, socker, salt och rumsvarmt smör. Platta ut i en smörad pajform med hög kant och ställ den sedan svalt en kvart.

3. Rör ner äggen med rabarbern och häll ut i pajskalet. Lägg folie över pajen och ställ in i 200° i cirka 40-50 minuter. Tag ut pajen, strössla över vita chokladknappar och ställ in ytterligare 10 minuter.

4. Vispa grädde och vaniljpulver. Servera till den nygräddade pajen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.