Radler

Cyklist-öl

En varm sommardag kan det kännas läskande med en lättare dryck, då passar Radler bra. Radler är ett tyskt fenomen som påminner om engelsmännens Shandy, men stället för Sprite använder sig tyskarna av citronlemonad. Shandyn är mycket sötare medan Radlern är friskare och inte lika sliskig. Lemonaden blandas med öl av valfri sort – både mörk och ljus blir bra. Radler passar bra om man vill ha något lättare än öl men något mindre sliskigt än en cider.

Traditionen kring Radler

Radler betyder faktiskt cyklist på tyska och är en dryck med lång historia i tyskspråkiga områden. Ursprunget till namnet är lite klart och varierar vem man pratar med, dock antas det relatera till populariteten av cykling i Tyskland och det faktum att man behövde en uppfriskande, mindre alkoholhaltig dryck på resan. I vår familj har vi det som tradition och ligga som trötta sillar i backen på landet efter en jobbig cykeltur – självklart sippandes på en riktigt kall och god Radler.

Radler Radler

För: 1 person

1 del citronlemonad
1 del öl

1. Blanda ihop koncentrat med vatten om du utgår ifrån lemonadkoncentrat.

2. Blanda ihop hälften öl och hälften lemonad i en tillbringare. Häll upp – enkelt!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.