Rågpaj med småtomater och mozzarella

Paj med rågmjöl

Emellanåt vill jag laga något lite annorlunda. Det ska inte behöva vara så man slår knut på sig själv, men ibland är det kul att byta ut en ingrediens mot en annan. I denna goda rågpaj med småtomater och mozzarella, exempelvis, har jag tagit bort en del vetemjöl och istället lagt till rågmjöl. Detta ska inte blandas ihop med rågsikt som är en blandning av rågmjöl och vetemjöl.

När man har i rågmjöl i pajskalet blir det lite mustigare och mer smakrikt. Jag brukar kavla mina pajdegar, men på grund av rågmjölet får man kavla det så gott det går och sedan platta ut i pajformen. Tillsammans med de övriga smakerna av tomat, mozzarella och zucchini blir den en riktigt härlig paj att avnjuta med en enkel sallad på sommaren – eller på hösten. Tänk också på att paj är perfekt att göra i förväg och förvara i kylen – då blir den ännu godare.

Mat som kan förberedas

Till en riktigt bra pajdeg behöver en del salt. Många tar alldeles för lite salt i pajdegen – eller inget alls. Då smakar det ju bara papper. Urk! Jag brukar ta en tesked salt till 4 deciliter mjöl (1 deciliter mjöl väger cirka 60g). Då påminner pajskalet lite om såna där salta små bröd-snacks man kan servera till drinken. Ofta när jag bjuder på paj brukar folk påpeka att skalet är väldigt gott… ja förutom pajen alltså. Jag brukar även köra med ett klassiskt husmorsknep och ha ättika i degen. Då blir den med följsam och smular inte sönder lika lätt.

» Här hittar du fler recept på goda pajer

Rågpaj med småtomater och mozzarella

Rågpaj med småtomater och mozzarella

För: 4 personer

Pajskal:

160g vetemjöl
80g rågmjöl
125g smör
1 tsk salt
1 tsk ättika (12%)
1 msk vatten

Fyllning:

250g zucchini
soltorkad tomatolja eller olivolja
salt, peppar, vitlökspulver, chiliflakes
175g babyplommontomater
250g mozzarella (2 paket)
färsk basilika till dekoration

Stanning:

3 ägg
2 dl grädde
salt, peppar

  • Ha ner vetemjöl, rågmjöl, salt, ättika och rumsvarmt smör i en bunke. Blanda allt till en smulig massa och ha sedan i lite av vattnet i taget. Knåda hastigt ihop degen och forma till en boll. Låt den vila i 10 minuter. Platta ut degen i pajformen så kanten får lite överhäng. Nagga botten med en gaffel. Var noga med att också nagga pajen runt om i vinkeln där botten går över till kant. Ställ in pajformen i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Skiva zucchinin till cirka 8 mm tjocka skivor. Värm olja i en stekpanna och stek skivorna på båda sidor tillsammans med kryddor så de får fin yta. Halvera hälften av tomaterna. Fördela ut zucchini och tomater i pajen. Ta ut mozzarellan ur förpackningen och krama ut eventuellt överflödigt vatten. Riv av bitar och fördela ut i pajen.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över och grädda pajen på över- och undervärme i 200°C i 25 minuter. Dekorera med färsk basilika.

Rekommenderat vin till: Jacobs Creek Crisp Rosé (2181)

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.