Räkfritters med tomatsalsa och tahinidipp

Mat till valborg som är enkel att äta

Räkfritters med tomatsalsa och tahinidipp är larvigt goda. Dessa små puckar görs av mosad potatis, räkor och ärtor som man sedan panerar i pankoströbröd och friterar i olja. Det hela blir frasiga så kallade fritters som man sedan kan mumsa på ur en liten strut framför valborgselden. De två dipparna som hör till är enkla att göra och kan med fördel göras i förväg. Ju längre man låter tomatdippen stå och puttra, desto godare blir den.

Vill man göra tahinidippen på ett enklare sätt kan man köpa färdig tahini som man blandar med creme fraiche. Jag tycker dock att en hemmagjord tahini blir mycket godare, samt är fri från eventuella smakförstärkare och andra tillsatser. Ett serveringstips är också att ställa fram en skål med räkor som gästerna kan dippa i såserna.

Enklaste sättet att fritera

Royal Greenland räkor utan skalRäkfrittersarna friterade jag i en stekpanna med riktig mycket olja. Det här är ett enklare sätt att fritera på snarare än i kastrull eller en fritös. I en kastrull flyter nämligen föremålen omkring och går lätt sönder, men med hjälp av en stekpanna kan de ligga mot botten och går inte sönder. När man ska fritera spröda råvaror som dessa fritters är en stekpanna utmärkt.

För mig är räkor en råvara associerad med fest. Så fort det ska firas eller mysas åker räkorna fram. Klassikern är förstås räkor, baguette och aioli med ett glas vitt vin, men till dessa fritters passar det bättre med en öl.

Valborg brukar vi alltid fira med grannarna ute på landet. Under våren samlar alla ris och lägger på hög. Sedan träffas vi på valborgs-kvällen och grillar, eldar och äter gott. Tack vare att dessa räkfyllda puckar är mingelvänliga – och himla snygga att servera i en snygg pappersstrut som man gör själv – är de mitt bidrag till årets valsborgsfirande.

MSC-märkta räkor

Välj gärna MSC-märkta räkor till dina räkfritters. MSC är en miljömärkning av fisk och skaldjur, med målet är att främja hållbara fiskemetoder och erbjuda ett bättre miljöval. Genom att välja MSC-certifierad fisk och skaldjur bidrar man till att stoppa utarmningen av haven samt att minska utsläppen från odlingar.

I detta recept har jag använt färdigskalade räkor från Royal Greenland som både är goda och MSC-märkta. Tidigare har jag alltid köpt färdigskalade räkor i lake, men jag har aldrig tänkt på att det även finns frysta färdigskalade räkor. Det här tycker jag är smidigt då man kan ha en påse räkor liggandes i frysen som är lätt att plocka fram när andan faller på. Dessutom är räkorna infrysta i fyra separata fack på 100 gram vilket gör att man kan tina så mycket man behöver.

» Här hittar du fler recept som passar till valborg

Räkfritters med tomatsalsa och tahinidipp

Cirka 25-30 stycken

Räkfritters med tomatsalsa och tahinidipp

Räkfritters:

700g mjölig potatis
1 dl frysta små ärtor
400g skalade räkor
2 ägg
2 msk potatismjöl
salt, peppar
200g pankoströbröd

Tomatsalsa:

1/2 gul lök
1 tetra passerade tomater
2 tsk torkad oregano
salt, peppar

Tahini-dipp:

1 dl skalade sesamfrön
0,5 dl rapsolja
1 dl gräddfil
0,5 dl vatten
salt, peppar

1. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten, cirka 10 minuter. Slå av vattnet och låt det sista vattnet avdunsta.

2. Tina ärtor och räkor. Hacka ärtorna slarvigt. Hacka räkorna. Mosa potatisen med en potatismosare och blanda med ärtor, räkor, ägg, potatismjöl och kryddor.

3. Slå upp pankoströbrödet i en skål. Forma smeten till puckar (cirka 3 msk per puck) och panera dem i ströbrödet. Lägg upp puckarna på en skärbräda och forma dem så de håller ihop. Se till att de är jämntjocka – har de en urgröpning i mitten kommer de att gå sönder.

4. Hetta upp cirka 1 centimeters djupt lager med olja i en stekpanna till 160-165°C. Fritera puckarna på båda sidor så de får fin färg. Låt rinna av på ett hushållspapper.

5. Finhacka gul lök och låt den mjukna i en kastrull med lite smör. Slå i tomaterna när löken mjuknat. Smula i oregano och krydda. Låt småputtra under lock i cirka 30 minuter. Rör om då och då.

6. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Rör om då och då så de inte bränns. När de gått en gyllenbrun färg är de klara. Ha ner sesamfröna i en skål tillsammans med olja. Kör till en smet med en mixerstav och ha även ner vattnet under mixningen. Rör ihop tahinin med gräddfil och smaka av med salt och peppar. Späd med mer vatten om tippen är för tjock. Komplettera förslagsvis serveringen med en skål räkor som gästerna kan dippa i såserna.

Receptet är framtaget i samarbete med Royal Greenland.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.