Räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor

Enkel och god sommarmat

En del recept är så enkla att att de knappt ens borde kallas för recept. Precis som receptet till denna räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor där det svåraste man behöver göra är att skala räkor och röra ihop dijonsenap med majonnäs. Vad sägs om att vi helt enkelt bara kallar det för ”inspiration”? För visst behöver man alltid lite inspiration när man ska välja vad som läggs på den där räkmackan? Och förstås tips på vad man ska välja för dryck till tidigare nämnda räkmacka.

Champagne Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir Vilket vin till räkmacka?

En räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor är typiskt klassisk mat som passar till såväl våren som till sommaren. Lägg till vågskvalp, måsarnas skri och solsken så är bilden komplett. Till dessa räkmackor passar det naturligtvis perfekt med något så lyxigt som ett glas champagne.

Denna gång föll valet på champagnen Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir som är en prisvärd champagne med härligt stiltypisk smak. Att den heter Blanc de Noir betyder att den endast görs på blåa druvor – så klart endast av de blåa druvor som är tillåtna att använda i Champagne.

Jag har provat flera sorter billigare champagne, men för att ligga i det lägre segmentet är denna riktigt bra – så bra att jag handlat med den hem vid flera tillfällen. Tack vare sältan och umamin i räkorna samt fettet och syran i majonnäsen passar räkmackan fint till champagnen. Vill man hellre ha ett stilla vin funkar räkmacka fint med ett torrt vitt vin. Exempelvis en torr riesling, en grüner veltliner eller en chablis.

» Här hittar du fler goda recept med räkor

Räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor

För: 4 personer

Räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor

1 kg räkor med skal
6 ägg
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
8 cm gurka
4 skivor bröd
4 blad sallad
salt, peppar
1 knippe färsk dill
4 skivor citron

  • Skala räkorna och koka äggen. Rör ihop majonnäs med dijonsenap. Skiva gurkan.
  • Lägg ut en skiva bröd på varje tallrik och ett salladsblad på dessa. Fördela ut skivade ägg och gurka. Klicka på dijonmajonnäsen och lägg sedan på räkorna. Salta och peppra. Avsluta med färsk dill och en citronskiva.

Räkmacka med ägg, majonnäs, dill och räkor

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.