Matig paj till kräftskivan
Visste du att dagens moderna kräftskiva är minst lika förknippad med räkor som med kräftor? Sanningen är att alla inte är förtjusta i kräftor. Det finns också de som tycker det är jobbigt att skala kräftor och hellre äter sina skaldjur i en paj eller som ett gott tillbehör. Efter alla de år vi arrangerat stora kräftskivor har vi stött på båda sorterna, därför är det alltid bra att ha ett alternativ. Här hittar du förresten alla våra smarta tips för en lyckad kräftskiva.
Varför heter det kräftskiva?
Anledningen till att vi svenskar firar kräftskiva genom att äta kräftor, beror på att kräftfiske-säsongen börjar i augusti. Det är också ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna hösten, något man traditionellt gjorde med den så kallade kräftsupen. Uttrycket kräftskiva dök upp först i överklassen under 1930-talet, för att sedan spridas ner till arbetarklassen. Att man kallar det för skiva kommer från ordet ”bordsskiva”, vilket helt enkelt syftar bordsskivan som är fylld med mat och dryck.
Räkor och miljön
Räkor däremot är inte förknippade med någon särskild säsong utan går att äta året runt. Idag kan man köpa både färdigskalade räkor och räkor med skal på, lite beroende på hur bekväm man är och vad man ska laga. Oavsett om du köper färdigskalade eller oskalade räkor, välj alltid räkor som är MSC-märkta.
MSC står för Marine Stewardship Council och är en certifiering och miljömärkning för fisk och skaldjur. Målet med MSC-märkningen är att främja hållbara fiskemetoder samt att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.
Tillbehör till kräftfesten
Till detta recept på räkpaj med getost och lyxig topping använde jag färdigskalade räkor från Royal Greenland i själva pajen. Som dekoration ovanpå pajen använde jag räkor med skal. Båda dessa är MSC-märkta. Ett tips när du gör denna paj är att använda färdig pajdeg då det både är enkelt och tidssparande. På de flesta förpackningar med färdig pajdeg och smördeg står det att den först ska förgräddas. Det behövs dock inte. Vill du göra egen pajdeg finns recept här.
Det här är en lyxig paj som fylls med räkor och getost – två smaker som passar oväntat bra ihop. Ovanpå den färdiga pajen strösslar man över spenat, räkor och örter – och till mångas förvåning – lufttorkad skinka. Fläskkött i form av skinka och bacon passar bra till fisk och skaldjur och lyfter dem smakmässigt tack vare sältan och fettet i köttet – precis som när man serverar surf n turf. En dekorativ paj på kräftskivan sitter aldrig fel och kan enkelt förberedas. Fixa toppingen och förvara i en skål i kylen och strössla den sedan över pajen innan servering.
» Här hittar du fler goda recept till kräftskivan.
Räkpaj med getost och lyxig topping
Räkpaj:
400g skalade räkor
200g getost
3 dl grädde
3 ägg
salt, peppar, vitlökspulver
1 gul lök
1 rulle smördeg
Topping:
500g räkor med skal
70g serranoskinka
70g babyspenat
smör
1/2 kruka dill
1/2 kruka timjan
1/2 ask ärtskott
1. Tina räkorna. Skala och hacka getosten. Ha ner den i en bunke och vispa ihop så gott det går med grädde, ägg och kryddor – det gör inget om det är klumpar kvar. Hacka löken och stek den mjuk på medelvärme i en stekpanna med smör. Låt svalna och blanda sedan med räkorna. Fördela ut smördegen i en pajform. Fördela ut räkor och lök och slå sedan över stanningen. Grädda i 225°C i 35 minuter. Lägg gärna över en bit aluminiumfolie de sista 10 minuterna så pajen inte bränns.
2. Tina och skala räkorna. Skär bort fettet och dra serranoskinkan till remsor. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner babyspenaten. Fräs den hastigt med en nypa salt i max en minut.
3. Toppa pajen med serranoskinka, räkor, smörfräst babyspenat, kvistar av dill, timjan och ärtskott. Dra gärna över ett varv svartpeppar.
Receptet är framtaget i samarbete med Royal Greenland.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.