Räkpasta med ärtor och grädde

God pasta med räkor

Här är en ny vardagsfavorit – räkpasta med ärtor och grädde. Denna goda pasta går snabbt att laga och görs med bacon, ärtor och räkor. Tack vare räkorna blir den både smakrik och lättlagad, dels tack vare att de färdigskalade räkorna sparar tid då de inte behöver tillagas, men också eftersom den innehåller få ingredienser. Jag lagar sällan mat med räkor, men det är en underskattad ingrediens som dessutom är lite festlig.

Svart bönpasta Svart bönpasta Kungsörnen

Den svarta pastan på bilden är en bönpasta som till 30% görs av svarta bönor. Tack vare det blir innehållet mer proteinrikt och kolhydratmängden lägre.

Jag tycker dessutom det är kul med lite annorlunda pasta som omväxling – både till färg, form och innehåll. Pastan smakar precis som vanlig pasta. Självklart väljer man den pastasort man själv tycker bäst om.

Enkelt till såväl vardag som helg

Detta enkla pastarecept passar fint till såväl vardag som helg. Vill du göra pastasåsen i förväg, vänta med att ha i räkorna precis innan servering. Då slipper du få räkor som blir sega när de värms upp. Servera gärna pastan med hemmagjorda vitlöksbröd. För lite hetta i pastan maler man med fördel lite chiliflakes över det hela.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Räkpasta med ärtor och grädde

För: 4 personer

Räkpasta med ärtor och grädde

1 stor gul lök
1 paket bacon
3 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
3 dl grädde
400g skalade räkor
4 dl frysta ärtor
0,5 dl hackad persilja
salt, peppar, oregano
300g pasta

Tillbehör:

gourmesan/pecorinoost
svartpeppar

1. Hacka lök och strimla bacon. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner löken. Låt den mjukna och ha sedan ner baconet. När baconet är genomstekt, pressa i vitlök och ha ner strimlad grön chili. Slå på grädden, öka värmen så det kokar upp och låt det puttra i cirka 1-2 minuter.

2. Tina räkor och ärtor.

3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet och rör i ärtor och räkor. Ställ tillbaka pastakastrullen på plattan, ha ner innehållet från stekpannan och smaka av med kryddor och hackad persilja. Servera med riven ost och svartpeppar.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.