Ramen med kålrot, frikadeller, svartkål och hasselnötter

Ramen utan nudlar

Dags för ett nytt recept här i bloggen som kanske är lite annorlunda än de övriga. Jag älskar asiatiskt men lagar det inte allt för ofta. I alla fall inte renodlat asiatiska rätter. Det är snarare så att de rätter jag hittar på har inslag från det asiatiska köket, eller har fått inspiration ifrån det.

Till denna rätt bestående av ramen med kålrot, frikadeller, svartkål och hasselnötter fick jag inspiration från det svenska kocklandslaget. Innan de skulle iväg och tävla bjöds pressen in på provätning. Då bjöds det på en rätt i stil med denna. Jag ville dock addera kött i min ramen och tyckte att frikadeller var ett lättätet och gott inslag. Så fick det bli.

Vad är ramen?

PumpapastaMed vad är egentligen ramen? Ja, ramen är en typ av japansk nudelsoppa. Som du ser i receptet nedan finns inga nudlar i receptet. Istället har jag valt att svarva kålrot på en grönsakssvarv. Först skalar man kålroten och sedan kör man den i svarven. Resultatet blir härligt gul-orange strån som ser ut som nudlar. Kålroten adderar en härlig ton på det hela som är så typiskt svensk för mig. Tillsammans med champinjonerna, hasselnötterna och frikadellerna som ligger i den smakrika buljonger blir det en ramen med riktigt skandinavisk touch.

Har man inte en grönsakssvarv, eller helt enkelt vill ha vanliga nudlar byter man bara mot det. Då rekommenderas äggnudlar som görs på vetemjöl och ägg. Jag använder en enkel grönsakssvarv, också kallad Spiralizer, Spirali eller Spiromat. Denna köpte jag i en butik på Södermalm i Stockholm som heter Gryningen hälsokost. Jag ville nämligen ha svarven direkt. Exakt samma svarv går att köpa på nätet hos Bagaren och Kocken och Lyckas med mat.

I svarven kan man köra allt ifrån pumpa och zucchini till morötter och äpplen. Det man svarvar blir lite som nudlar eller spagetti vilket är kul att ha ner i maten. En favorit är att svarva morot som man sedan friterar och dekorerar soppan med. Supersnyggt!

» Här hittar du fler recept på goda soppor

Ramen med kålrot, frikadeller, svartkål och hasselnötter

Ramen med kålrot, frikadeller, svartkål och hasselnötter

För: 4 personer

400g champinjoner
smör
100g svartkål
1 gul lök
500g kålrot
1 dl hasselnötter

Frikadeller:

300g nötfärs
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar, timjan

Buljong:

1 dl vitt vin
1 liter vatten
4 msk kinesisk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk strösocker
2 tsk salt
salt, peppar, timjan, rökt paprikapulver

  • Gnugga champinjonerna rena och tärna dem. Ha ner i en gryta med en klick smör och fräs dem några minuter under omrörning. Strimla svartkål och hacka lök och ha ner med svampen.
  • Skala och svarva kålroten på en grönsakssvarv. Klipp av dem om lockarna blir väldigt långa – det kan vara svårt att äta. Hacka hasselnötterna och rosta dem sedan i en torr stekpanna. Låt svalna i en skål.
  • Blanda färsen med kryddorna och forma till små köttbullar – cirka 1-2 tsk färsk per frikadell. Stek på hög värme i smör i en stekpanna så de får yta. Ha ner frikadellerna i grytan och fräs ur stekpannan med lite vatten som du också har ner i grytan. Slå på alla ingredienser till buljongen. Låt allt koka upp och ha ner den svarvade kålroten. Låt puttra på låg värme under lock i cirka 15 minuter. Servera med hasselnötterna och gärna med kokt jasminris.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.