Ramen med köttfärs, vitkål och äggnudlar

Ramen med buljong av fläsk

Ramen, som är en japansk nudelsoppa, har en viktig ingrediens – nämligen dess buljong. Förutom det krämiga ägget och nudlarna är just en välkokt buljong A och O i en ramen. Denna ramen med köttfärs, vitkål och äggnudlar är perfekt att svänga ihop när man har buljong över från något kok. När jag gjorde denna rätt hade jag kokat fläsklägg i tryckkokare. Spadet som var kvar hällde jag ner i en burk och förvarade i kylen. Ungefär en vecka senare tog jag fram buljongen och använde till denna ramen. Själva buljongen var då som en gelé eftersom bindväven från fläsklägget stelnat till – precis som när man gör gelégodis.

Fläsklägg i tryckkokare

Spara buljongen till soppa

Att spara buljongen från fläskläggen är resurssmart och gör att halva jobbet till ramen-soppan är gjort. Fläskkött har en lite annorlunda smak jämfört med en buljong av nöt, men det hela balanseras upp av lime och chili, och det faktum att jag använder nötfärs istället för fläskfärs. Jag tycker att det blir godast smak och bäst konsistens.

Har du ingen färdig buljong att ta vara på kan du blanda en av en buljongtärning eller fond. Ja, det är lite fusk och inte riktigt samma sak eftersom du inte får samma djuphet och smakrikedom, men det går så klart. Ta då 6 dl vatten och en buljongtärning eller 2 msk fond. Den ska vara ganska kraftig. När du smakar av behöver du ha koll på sältan eftersom köpe-buljong och fond innehåller ganska mycket salt. Men, än en gång, sältan balanseras upp av limen. Är den salt har du i lite mer lime och kanske en lite gnutta extra av ingefäran.

» Här hittar du fler spännande recept på ramen

Ramen med köttfärs, vitkål och äggnudlar

Ramen med köttfärs, vitkål och äggnudlar

För: 4 personer

250g vitkål
300g zucchini
1 gul lök
1 stång blekselleri
2–3 msk äppelcidervinäger
300g nötfärs
2 vitlöksklyftor
6 dl buljong från kokt fläsklägg
1+2 liter vatten
100g äggnudlar
1/4 lime (saft)
1–2 tsk riven ingefära
1–2 röda chilifrukter

Topping:

4 ägg
2 salladslökar

  • Strimla vitkål och skär zucchinin till cirka 5 centimeter långa, smala stavar. Skär av ändarna på löken, halvera den och skär smala klyftor mellan rot och topp. Skiva sellerin tunt. Finhacka vitlöken.
  • Stek köttfärsen i lite matfett så den får yta. Strössla över vitlöken och stek ytterligare en minut.
  • Ha ner buljongen och 1 liter vatten i en stor kastrull eller gryta. Låt det koka upp och ha sedan i nudlarna. Låt dem koka i cirka 4 minuter och ha sedan i färsen.
  • Värm en skvätt matolja i en stekpanna och ha ner vitkålen. Fräs under omrörning några minuter och ha sedan ner zucchini, lök och selleri. Slå på äppelcidervinäger och salta ett varv. Låt allt stekas ytterligare några minuter tills vinägern fräst bort. Ha ner allt i grytan med buljongen och köttfärsen.
  • Slå på 2 liter vatten och låt det koka upp. Blanda i saft från lime, riven ingefära och en hackad chili – jag brukar ha i en hackad chili i själva soppan och sedan toppa med ytterligare en skivad röd chili vid servering. Smaka av med salt och peppar samt med lime om det behövs. Tycker du inte om het mat skippar du chilin, eller tar bara en.
  • Koka äggen i 4,5 minuter. Skeda upp soppan i skålar och toppa med halverade ägg och skivad salladslök (och chili).

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.