Dags att ta vara på vinbären
Gissa om vi har haft mycket svarta vinbär i år. Redan i mitten av juli kunde man börja plocka, och fortfarande nu i mitten av augusti fullkomligt dignar buskarna av bär. Både våra gäster och vi själva har plockat hinkvis, men ändå tar det aldrig slut. Vi har tre stora buskage på tomten. Två av dem fanns redan när vi köpte landstället, men eftersom vår tomt var ett enda koas av igenvuxet sly var vinbärsbuskarna inget vi kände till. Det var först några månader senare, när jag röjt fram hela vår tomt för hand om med röjsåg, som jag kunde konstatera att vi hade någon typ av vinbär. Jag gissade mig till att det var svarta vinbär och så det visade sig också vara fallet. Runt om på sina ställen på tomten hade vi också enstaka plantor som spritt sig, så dessa grävde jag upp och flyttade till en nybyggd rabatt.
De två första åren fick vi inga vinbär på buskarna. Om det berodde på dålig pollinering, torka, om fåglarna käkat alla eller om de tidigare varit så kuvade av all omkringliggande vegetation kan man bara spekulera i, men med tanke på hur mycket bär buskarna hade i år och föregående år har jag svårt att tro att fåglarna skulle ha käkat upp allt. Hur som helst är det roligt att buskarna nu ger bär, för de svarta vinbären är nog ändå min favorit. Under de två sista åren har jag provat att göra olika saker med bären – förutom att skänka bort dem till vänner. Efter det har jag kommit fram till att jag nog tycker det godaste är att äta vinbären färska. Det är smått oslagbart att kunna traska runt i trädgården och mumsa solvarma bär direkt från kvisten.
Vad kan man göra av svarta vinbär?
Svartvinbärspaj är ju kul att göra, men ändå ganska överskattat. Svartvinbärsgéle har jag gjort i år, och det äter vi i vanliga fall exempelvis till kött och potatisgratäng. Min sambo gjorde rårörda vinbär medan jag testade att göra dessa råmixade svarta vinbär, vilket är precis som rårörda fast man hackar dem i en mixer. Intressant nog träffade jag min mamma dagen innan jag skulle göra dessa råmixade vinbär, och när vi kom in på det där med svarta vinbär visade det sig att hon gick i samma tankar om huruvida man kunde mixa dem istället. Hon har nämligen artros i händerna vilket gör det jobbigt att mosa bären när man rårör dem. Och man vill ju att de rårörda bären ska vara lite semimosade.
Som rårörda svarta vinbär fast enklare
När jag gör dessa råmixade svarta vinbär rensar jag dem först noga. Är man noggrann redan när man plockar dem och tar bort kvistar och annat tjafs blir jobbet enklare. Sedan lägger jag bären i en stor bunke och slår på vatten. Det sista tjafset och krafset brukar då flyta bort till ytan så man kan hälla bort det. Man kan också spola vatten över skålen och rota runt i vattnet så det som hamnat i botten kommer upp till ytan. Sedan är det bara att låta bären rinna av i ett durkslag, lägga dem i en mixerskål, alltså den kannan eller burken som man sätter fast mixerstaven i, och mixa dem tillsammans med socker.
Hur länge man ska mixa beror helt på hur mosade man vill att bären ska bli. Jag körde bara ungefär en halv minut, men det beror ju också på hur effektiv mixer man har. Man får helt enkelt mixa lite, kika ner i mixerskålen, joxa ner bären, kanske skaka lite på kannan när man mixar, och sedan mixa tills man är nöjd med mosigheten. Eftersom bärens skal är kvar får man också med naturligt pektin vilket gör att ”sylten” blir lite simmig. Vill man ha den ännu lite simmigare kan man addera extra pektin. Flytande pektin på flaska tycker jag är enklast att tillsätta.
Hur länge håller dessa råmixade svarta vinbär?
Eftersom det också kan finnas bakterier på bärens skal, samt att sylten inte upphettas, kan hållbarheten bli lite kortare än om man gör en gelé. Här poppar nu säkert frågan upp i ditt huvud hur länge dessa bär håller. Och du ska veta att frågan hur länge håller det? är den allra oftast ställda frågan här i bloggen. Svaret är ungefär detsamma som frågan på hur långt ett snöre är. Hur länge de råmixade svarta vinbären håller är helt individuellt. Det beror på bärens kvalitét, det vill säga om de var mosiga eller väldigt färska, om de haft någon liten bakterie på sig osv. Det beror också på hygienen när man handskas med bären och hur rena burkarna är.
Har du tur kan bären hålla i flera månader i oöppnade burkar. Kommer det sedan lite mögel på toppen är det bara att skotta bort det och äta det fina därunder. Folk kastar så himla mycket i onödan och styrs helt blint av bäst före-datum. Det är så dumt och slösaktigt, särskilt med tanke på kommande matbrist och dagens kraftigt höjda matpriser. Förr hade man inga bäst före-datum utan använde bara det sunda förnuftet för att avgöra om saker och ting var ätbara. Det vill säga; titta, lukta och smaka.
Använd mindre burkar
Ett knep för att öka hållbarheten är att lägga över de mixade bären i mindre burkar. Så länge burkarna är oöppnade håller de länge, men när du öppnar buren kommer det in syre och och bakterier som är negativt för sylten. Därför är det bra att ta små burkar som man inte behöver öppna så många gånger innan innehållet är slut. Rengör burkarna med diskmedel och desinficera dem enligt metoden nedan i receptet. Det går också att använda Atamon för att förlänga hållbarheten. Antingen kan man skölja burkarna med det, eller så häller man en skvätt direkt i mixern tillsammans med bär och socker och mixar. Man kan också frysa de råmixade svarta vinbären. Gör det i små portionsburkar eller i påsar. Då håller de i en evighet och man kan enkelt plocka fram en förpackning på hösten och vintern när man vill ha mumsiga vinbär till stekar, grytor och de rustika köttbitarna.
Några tips för att få bären att hålla längre
Så för att summera – för jag det ju att minsta motståndets lag gäller och ni inte alltid orkar hålla på och läsa hela mina texter – om ni vill få bären att hålla längre;
- Desinficera burkarna enligt metoden nedan
- Ha väl rengjorda händer och verktyg – tvätta händer och mixerskål med diskmedel
- Använd Atamon – skölj burkarna i det eller addera direkt i mixerskålen med bären
- Skippa alla dåliga och skrynkliga bär
- Lägg bären i fler och mindre burkar så utsätts de inte för lika mycket syre och bakterier vid många öppningar
- Förvara burkarna svalt och mörkt
- Frys in bären i portionsförpackningar och du vill förvara dem länge
» Här hittar du fler recept som innehåller svarta vinbär

Råmixade svarta vinbär
550–600g svarta, rensade vinbär
150g strösocker
- Rensa bären. Häll dem i en bunke, slå på vatten och slå bort att som flyter upp. Sila av vattnet genom ett durkslag.
- Häll bär och socker i en mixerskål och mixa tills du fått önskad storlek på bären. Jag malde bara cirka 30 sekunder.
- Diska ur burkar och lock med diskmedel. Sätt in burkar och lock i ugnen och starta ugnen på 150°C. När ugnen kommit upp i temperatur, låt burkarna stå inne i 15 minuter.
- Häll över de råmixade bären direkt i de fortfarande varma burkarna och sätt på locket (då får du ett naturligt vakuum när de svalnar). Använd en grythandske så du inte bränner dig. Förvara gärna burkarna i kylen. Annars svalt och mörkt. Och innan du ställer frågan hur länge det håller – vänligen läs texten ovanför receptet.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.