Dressing med ramslök

Är du en sallads-ätare? Varför då inte svänga ihop en god och matig sallad som serveras med denna goda ramslöksdressing? Här hittar du goda recept på olika sallader. Ramslök är södra Sveriges lilla stolthet när det kommer till lyxiga vårprimörer. Du kanske också har hört hur diverse kockar talar sig varma om denna härliga, vitlökssmakande ört? Kanske inte konstigt eftersom ramslöken bara finns en begränsad period. Det gör den lite extra eftertraktad och kanske lite unik. Samtidigt kan man också se hur restauranger och recept runt om på webben har denna ingrediens. Det är verkligen ett tydligt vårtecken.

Ramslöksblommor

Kan man odla ramslök?

Jag har en kruka med ramslök ståendes på terassen där jag hoppas att ramslökarna ska tita upp i år igen. Vi får se. Ramslöken är ju en lökväxt, men den som vill prova att odla egen ramslök kan enkelt köpa ramslöksfrön. Med andra ord kan ramslök förökas både via löken och via de svarta fröna som uppstår när blomman blommat klart. Vill du hellre ge dig ut och leta och veta hur man hittar ramslök? Missa inte videon under receptet nedan där jag ger mig ut på ramslöksjakt!

Ramslök passar i massor av olika anrättningar och går att variera på en mängd olika vis. Här hittar du massor av goda recept med ramslök. Många väljer att inte värma ramslöken eftersom den tappar en del av sin smak. Jag har egentligen inget emot att värma den lite eftersom det enligt min smak rundar av smaken. Lite av de gräsigt ettriga försvinner alltså. I denna ramslöksdressing kör jag dock ramslöken rå eftersom det passar ändamålet bättre.

» Här kan du läsa med om ramslök

Ramslöksdressing

Ramslöksdressing

Cirka 2 dl

10 blad ramslök
0,5 dl kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
0,5 dl vatten
0,5 dl creme fraiche
salt, peppar

  • Grovhacka ramslöksbladen och ha ner dem i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna utom salt och peppar. Kör dressingen slätt. Späd eventuellt med mer vatten om en rinnigare konsistens önskas. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll över dressingen i en flaska eller skål och ringla över salladen. Använder du riktigt rena ramslöksblad och en creme fraiche med hållbarhet kvar klarar sig dressingen ett par dagar utan problem i kylen.

Kolla in videon där vi ger oss ut på ramslöksjakt i Riddersholms Naturreservat.
Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.